18-річна атлетка з Дніпра сенсаційно здобула «срібло» в стрибках у висоту на ЧС-2019 у Досі

02.10.2019
18-річна атлетка з Дніпра сенсаційно здобула «срібло» в стрибках у висоту на ЧС-2019 у Досі

Двічі оновивши молодіжний рекорд планети, 18-річна стрибунка у висоту Ярослава Магучих iз Дніпра здобула «срібло» дорослого ЧС-2019. (Фото з сайта xsport.ua.)

Представниці вітчизняного стрибкового цеху радують своїх шанувальників високими результатами.
 
 
На другому чемпіонаті світу поспіль українська атлетка виборола срібну нагороду в стрибках у висоту.
 
 
Два роки тому в Лондоні на другу сходинку п’єдесталу, підкоривши планку на позначці 2,01 м, піднялася Юлія Левченко.
 
 
Водночас нинішній «мундіаль», який проходить у Катарі, — пам’ятна мить для 18-річної Ярослави Магучих. У статусі дебютантки турніру юна атлетка з Дніпра, двічі оновивши світовий рекорд у категорії до 20 років, підкорила феноменальну для її віку висоту — 2,04 м.
 
Попереднє рекордне досягнення серед молоді — 2,01 м, встановлене радянською атлеткою Ольгою Турчак, трималося більше трьох десятиліть.
 
«Коли взяла 2,02 з першої спроби, то, напевно, заграв якийсь адреналін і захотіла стрибнути ще вище. Чому ні? Спробувала — взяла», — Магучих розповіла, яким чином мотивувала себе на другий рекордний підхід.
 
За словами головного тренера легкоатлетичної збірної України В’ячеслава Тиртишника, в команді Магучих розуміли, що 2,02 м буде достатньо для медалі чемпіонату світу, й сумнівалися, чи по­трібно було стрибати далі.
 
Зрештою, на тренерському бліц-консиліумі вирішили, що варто продовжити боротьбу за чільну позицію на п’єдесталі. І, в підсумку, Магучих стрибнула на ту ж висоту, що й чемпіонка світу. Щоправда, на відміну від росіянки Марії Ласицкене, котра взяла 2,04 м з першої спроби, Ярославі для цього знадобилося три підходи.
 
Як свідчить пресслужба Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій, востаннє одразу дві стрибунки долали 2,04 м на чемпіонатах світу 32 роки тому — на «мундіалі» в Римі. Тоді протистояння Стефки Костадинової з Болгарії та Тамари Бикової з СРСР завершилося встановленням болгарською атлеткою світового рекорду (2,09 м), який продовжує триматися й до цього часу.
Проте в Досі суперниці рекорд Костадинової не штурмували. Магучих свої виступи в секторі завершила після вдалого підкорення 2,04; Ласицкене ж, яка, до слова, як і всі її співвітчизники, змагалася на ЧС під нейтральним прапором, залишила стадіон після трьох невдалих спроб на висоті 2,08.
 
Попри те, що від «золота» українську атлетку відділили дрібниці, особливо засмученими від подібного перебігу подій у збірній України ніхто не ви­глядав. Дебютантка чемпіонату світу Магучих, подолавши раніше неприступну для себе висоту, від неймовірності події схопилася за голову: «Я не вірю в це». Ярослава каже, що напевно перемогла саму себе, адже не кожного дня двічі переписується молодіжний рекорд планети.
 
Дуже близькою до п’єдеста­лу на ЧС в Досі була й срібна призерка попереднього «мундіалю» Юлія Левченко, котра завершила змагання на позначці 2,00 м. Статистика свідчить, що гросмейстерської висоти на рівні двох метрів зазвичай достатньо для потрапляння «в призи».
 
Однак удруге в історії чемпіонатів світу цього результату не вистачило спортсменці для планетарної медалі. Удвічі прикріше, що своїй конкурентці за «бронзу» — Вешті Каннінгем зі США — Левченко поступилася лише за додатковим показником, використавши для подолання двометрової висоти більше спроб.
 
«Звісно, завжди хочеться бути в призах, особливо коли робота зроблена доволі добре. Утім, якщо сісти й сумувати, ситуацію це точно не ви­править», — сказала володарка четвертого місця Левченко.