Під Києвом відкрився перший в Україні Центр психічного здоров’я і реабілітації ветеранів

01.10.2019
Сьогодні, 1 жовтня, розпочинає роботу перший в Україні державний Центр психічного здоров’я і реабілітації ветеранів війни.
 
Він працюватиме на базі госпіталю ветеранів «Лісова поляна» МОЗ України, що в Пущі-Водиці.
 
Спеціалізація Центру — лікування розладів, пов’язаних iз бойовим стресом і наслідками черепно-мозкових травм, та лікування залежності від психоактивних речовин. 
У Центрі одночасно зможуть проходити реабілітацію до 60 пацієнтів.
 
«Крім учасників бойових дій, тут отримуватимуть допомогу воїни-добровольці й звільнені з полону, — каже директор госпіталю ветеранів війни Ксенія Возніцина. — Ця категорія захисників потребує нашої особливої уваги».
 
За статистикою, в Україні близько мільйона ветеранів потребують системної допомоги, зокрема, періодичного медико-психологічного обстеження та супроводу.
 
А для понад 60% ветеранів АТО/ООС існує необхідність тривалої реабілітації. Війна ні для кого не минає безслідно. Посттравматичні розлади можуть дати про себе знати не одразу, а через кілька місяців і навіть років. Із початку бойових дій на Сході зафіксовано понад 600 самогубств — i це лише за офіційними даними.
 
Статистика США у в’єтнамській кампанії свідчить, що кількість суїцидів може переважати навіть втрати на фронті, — такі віддалені наслідки війни. Тому психологічна реабілітація і вояків, і їхніх сімей украй важлива. 
 
Особливо, якщо психологічні проблеми виникають як наслідок черепно-мозкових травм (контузій). Фахівці наголошують, що серед тих, хто був на передовій у 2014-15 роках, у майже ста відсотків була контузія.
 
Проте відповідного лікування бійці не отримували. Залишкові явища таких уражень, кажуть медики, мають довготривалий перебіг i значно порушують якість життя. Загалом у структурі поранень понад 78 відсотків становлять закриті черепно-мозкові травми у вигляді струсу, забою головного мозку та акубаротравми (так у сучасній медицині називають контузію). Причому впродовж служби таких травм боєць міг зазнати й не раз.
 
«Зараз ці люди дуже страждають від постійних фізичних проблем: головні болі, шум у вухах, непереносимість людних місць, роздратованість плюс величезні психологічні проблеми. І до лікування тут важливо підходити комплексно», — зазначає Ксенія Возніцина, невропатолог за фахом. Тобто лікуючи тіло, важливо лікувати й душу і навпаки.   
 
«Центр стане не лише унікальним закладом, де будуть повертати до нормального життя наших захисників, а й потужним методичним і тренінговим осередком для психологів і реабілітологів із різних куточків України. Тут буде створена система обміну досвідом, навчання, підвищення кваліфікації фахівців, запроваджені інструменти збору та моніторингу даних», — зазначила очільниця Міністерства у справах ветеранів Оксана Коляда. 
 
Згодом напрацьований у Центрі досвід стане основою для розгортання мережі регіональних центрів психічного здоров’я та реабілітації у всіх областях України на базі існуючих госпіталів ветеранів.