Оновлена жіноча гандбольна збірна України розпочала відбір на ЧЄ-2020 із двох поразок

01.10.2019
Оновлена жіноча гандбольна збірна України розпочала відбір на ЧЄ-2020 із двох поразок

Наталя Савчин з львівської «Галичанки» стала найкращим бомбардиром збірної України в матчі із Польщею. (Фото Віталія МОХНАЧА.)

На новий етап європейської кваліфікації жіноча гандбольна збірна України вирушила з новим наставником.
 
Перервати серію невдалих відборів на континентальний форум у національній федерації гандболу довірили бронзовій призерці Олімпіади-2004 Наталії Ляпіній, котра в легендарній команді Леоніда Ратнера тривалий час виконувала обов’язки капітана.
 
Нині перед 43-річною наставницею, котра, до слова, не надто обтяжена тренерським досвідом, стоїть завдання дещо складніше, оскільки можливостей персонально впливати на перебіг поєдинків у неї більше немає, хоча уміння завести й підбадьорити колектив — неймовірно цінне надбання.
 
При цьому на тренерському містку Наталії Ляпіній допомагають одразу двоє чоловіків. Досвідчений наставник Валерій Войналович уже не перший рік перебуває на позиції тренера-асистента в національній команді. А президент ФГУ Андрій Мельник під час відбору на Євро-2020 вирішив поєднати управлінські та тренерські повноваження.
 
Після того як на континентальний форум після тривалої перерви пробилася чоловіча гандбольна збірна, подібного, без сумніву, очільник вітчизняного гандбольного господарства очікує й від жіночої національної команди.
 
Утім, зі стартом у відборі на ЧЄ-2020 у наших гандболісток не склалося: услід за поразкою у першому матчі збірній Румунії «синьо-жовті» програли й наступний поєдинок, у якому їм протистояла польська збірна — суперник, якого вітчизняні гандболістки називають основним конкурентом за прохідне місце на ЧЄ, куди традиційно потрапляють по дві найкращі збірні з кожної відбіркової групи.
 
У неймовірно напруженому поєдинку, де команди йшли «м’яч-у-м’яч», все вирішив один влучний кидок.
 
«Неймовірно шкода, що програли матч, у якому повинні були перемагати. На жаль, було дуже багато нереалізованих моментів, хоча слід визнати напрочуд вдалі дії воротарів обох сторін», — визнала Ляпіна.
 
У складі «синьо-жовтих» прекрасний матч провела голкіпер Юдіт Балог, котрій Андрій Мельник із тренерської лави дякував за кожен відбитий м’яч. Яскраві епітети від тренерського штабу збірної України отримала на свою адресу Наталя Савчин, яка з дев’ятьма голами стала найрезультативнішим гравцем матчу.
 
«Дуже хотіли виграти. Тепер стримуємо сльози, аби не плакати на очах у глядачів. Утім попереду ще будуть матчі, в яких треба буде обов’язково перемагати», — сказала після гри Савчин. 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Кваліфікація. Румунія — Україна — 27:24 (15:12) . Україна — Польща — 26:27 (14:14).
Турнірне становище: Румунія, Польща — 4, Україна, Фарерські острови — 0.