Гідний поєдинок: українські волейболісти залишили ЧЄ-2019 з високо піднятою головою

27.09.2019
Гідний поєдинок: українські волейболісти залишили ЧЄ-2019 з високо піднятою головою

У чвертьфіналі ЧЄ-2019 українські волейболісти на рівних боролися з бронзовим призером попереднього єврофоруму. (Фото з сайта www.fvu.in.ua.)

Те, чого не вдалося досягти на цьогорічному чемпіонаті Європи українським волейболісткам, змогла досягти вітчизняна чоловіча збірна, котра за час свого перебування на континентальному форумі подарувала вітчизняним шанувальникам спорту багато незапланованих яскравих емоцій.
 
 
Латвійський наставник «синьо-жовтих» Угіс Крастіньш не приховує, що перед стартом ЧЄ-2019 ніхто не прогнозував побачити збірну України у вісімці найкращих команд турніру.
 
 
Однак, відчувши по ходу турніру приємний смак перемог, українська команда несподівано дійшла до чвертьфінальної стадії.
 
 
При цьому  підопічні Крастіньша могли пробитися й далі, проте в поєдинку за місце у півфіналі проти сербів вітчизняних волейболістам не вистачило тих самих дрібниць, котрі, власне, допомагають вигравати великі призи.
 
І збірна Сербії (бронзовий призер ЧЄ-2017), котрій у напруженому протистоянні українська команда програла (2:3 — 25:21, 23:25, 22:25, 25:19, 9:15) місце у півфіналі, й Польща (чемпіон світу 2018 року), котра на груповому етапі піднесла «синьо-жовтим» майстер-клас, належать до когорти титулованих команд.
 
Українська ж збірна, вдало виступивши на цьогорічному єврофорумі, зробила лише перший крок на велику спортивну «сцену». 
 
Під орудою Крастіньша «синьо-жовті» вперше за багато років зіграли у фінальній частині ЧЄ й одразу справили на опонентів пристойне враження. «Чудова команда, хороші гравці», — такими були характеристики «синьо-жовтих» від лідера збірної Сербії Уроша Ковачевича.
 
Головний тренер українських волейболістів неймовірно радий, що збірній України вдалося гучно заявити про себе на найвищому рівні.
 
«Хлопці проявили себе з найкращого боку. Можу сказати, що пишаюся своєю командою, атмосферою і тією роботою, котру ми виконали. Перед стартом турніру розраховувати на щось було важко, але зараз можна сказати, що потрапляння до вісімки кращих збірних Європи — дуже хороший результат. Нас помітили в найвищих ешелонах волейбольного світу, і ми повинні цим пишатися», — наголосив Угіс Крастіньш.
 
За останні кілька років — відтоді, як Федерацію волейболу України очолив фанат своєї справи Михайло Мельник — вітчизняна волейбольна збірна досягла відчутного прогресу, подолавши шлях від скромного учасника кваліфікаційних відборів до чвертьфіналіста ЧЄ.
 
Водночас у федерації відзначають, що одними лише її потугами поставити збірну України в один ряд iз визнаними лідерами європейського волейболу неможливо.
 
Аби стабільно радувати українського вболівальника, вітчизняному волейболу потрібна системна підтримка як держави, так й інших прихильних до українського спорту персон та організацій.