Бо змінилася влада: нападник на екснардепа Найєма повернувся в Україну і уникнув СІЗО

25.09.2019
Бо змінилася влада: нападник на екснардепа Найєма повернувся в Україну і уникнув СІЗО

Магомед-Амін Саітов у Шевченківському райсуді.

Шевченківський районний суд Києва не задовольнив клопотання прокуратури узяти під варту Магомеда-АмінаСаітова, який півтора року перебував у розшуку після нападу на колишнього народного депутата Мустафу Найєма, що ставсяв центрі Києва ще у квітні 2018 року.
 
 
Минулих вихідних Саітов добровільно повернувся в Україну, був затриманий і постав перед судом уже в понеділок.
 
 
Щоправда, суддя Віталій Циктіч вирішив, що для нього достатньо лише двотижневого домашнього арешту (цілодобово, до 7 жовтня), а не утримання під вартою у СІЗО. 
 
 
Як повідомив у «Фейсбуці» рідний брат Мустафи і його адвокат Масі Найєм, під час судового засідання Саітов відмовився відповідати судді та прокурору, як і коли він перетнув кордон України. Водночас, коли його запитали, чому він повернувся в Україну, підозрюваний сказав: «Бо змінилась влада».
 
Не дивно, що адвокат обурюється і цікавиться у правоохоронців: «Це кордон України чи решето: хочеш — летиш звідси одразу після скоєння злочину, а хочеш — повертаєшся, попри оголошення в розшук (в тому числі державний)?».
 
При цьому Масі Найєм додає: «Ще ніколи жодна людина, яка є в розшуку, не поверталась в Україну для отримання вироку. Це завжди було за домовленістю... Людина просто втекла з України після вчинення нею протиправних дій. Його зупинило не те, що він згадав, що життя та здоров’я в Україні — це найвища соціальна цінність, і тому не можна завдавати тілесних ушкоджень. А тому, що влада була не та!».
 
На думку Масі Найєма, дане провадження є іспитом для нової влади. Адвокат дивується, як можна призначити домашній арешт обвинувачуваному, який втік від слідства і перебував у розшуку. Мовляв, де гарантія, що знову не втече?
 
Як повідомляла «УМ», 30 квітня 2018 року у центрі Києва нардеп Мустафа Найєм став учасником кофлікту з групою осіб, внаслідок чого отримав тілесні ушкодження та потрапив до лікарні зі зламаною щелепою і струсом мозку. 
 
Трьох учасників конфлікту, двоє з яких мають громадянство РФ, один — громадянин України, було  затримано. Їм оголошено про підозру за ч. 2 ст. 296 КК (хуліганство, вчинене групою осіб). 
Четвертий нападник Магомед-Амін Саітов одразу після бійки вилетів з України до Баку. Вже 5 травня його затримади в Азербайджані, було розпочато екстрадиційні процедури. Пізніше стало відомо, що Азербайджан відмовив Україні в екстрадиції Саітова.