«Нафтогаз» продовжує «витискати» борги із «Газпрому» за програними міжнародними судами

25.09.2019
«Нафтогаз» продовжує «витискати» борги із «Газпрому» за програними міжнародними судами

«Нафтогаз України» продовжує арештовувати майно російського газового монополіста по цілому світу. (Фото з сайта finance.rambler.ru.)

Своєрідна «артпідготовка» перед двосторонньою зустріччю представників українського «Нафтогазу» та російського «Газпрому» триває. Днями наша сторона вирішила нагадати, що російський паливний гігант насправді заборгував нам круглу суму. 
 
Так, борг ПАТ «Газпром» перед НАК «Нафтогаз України» у вигляді пені, яка нараховується на заборгованість російської компанії в 2,56 млрд доларів відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу, станом на 30 червня 2019 року зріс до 257 млн доларів. 
 
«Трибунал призначив нетто суму, яку «Газпром» повинен заплатити на користь «Нафтогазу» в розмірі 2,56 млрд доларів. Зараз нетто сума, яку «Газпром» повинен заплатити на користь компанії після проведення взаємозаліку, становить 2,817 млрд доларів, включаючи відсотки», — йдеться в оприлюдненій у вівторок фінансовій звітності НАК. Таким чином, небажання «Газпрому» своєчасно виконати рішення арбітражу призвело до збільшення його боргу вже на 10%.
 
«Нафтогаз» намагається стягнути борг iз «Газпрому» в міжнародних судах, проводить кампанію щодо арешту активів «Газпрому» у Швейцарії, Великобританії, Нідерландах і Люксембурзі. Крім того, у грудні 2018 Федеральний суд США в Нью-Йорку задовольнив вимоги НАК на отримання інформації від GLAS Americas, Deutsche Bank Trust Company Americas і Bank of New York розкрити інформацію про активи «Газпрому» в Європі.
 
Успіхів щодо стягнення боргів з російського партнера у «Нафтогазу» небагато, але вони є. Так НАК уже домігся арешту в Англії 51% компанії Nord Stream AG, що належить «Газпрому», а також 50% + 1 акції Blue Stream Pipeline Company BV (оператор газопроводу «Блакитний потік») у Нідерландах. Крім того, в Нідерландах заарештовано боргові зобов’язання перед «Газпромом» на загальну суму близько 2,5 млрд доларів.