Учені попереджають: кліматичні зміни відбуваються швидше, ніж прогнозувалося

24.09.2019
Учені попереджають: кліматичні зміни відбуваються швидше, ніж прогнозувалося

До «кліматичного» маршу долучився й Київ. (Фото з сайта radiosvoboda.org.)

Учора, 23 вересня, в Нью-Йорку розпочався саміт ООН iз питань клімату. Метою заходу, організованого Генеральним секретарем ООН Антоніо Гутеррешем, є заклик до глав держав та урядів про встановлення більш амбітних цілей задля обмеження глобального потепління, повідомляє «Німецька хвиля». 
 
Напередодні саміту було оприлюднено доповідь, в якій зазначено, що останні п’ять років — найспекотніші за всю історію метеодосліджень. Середня температура на планеті в останні п’ять років була на 1,1 градуса Цельсія вищою порівняно з доіндустріальним періодом (1850—1900 роки) та на 0,2 градуса Цельсія вища, ніж у 2011—2015 роках.
 
На думку експертів ООН, ці дані підтвердили тенденцію останніх чотирьох років, які вже вважаються найтеплішими з 1850 року. При цьому обсяги викидів в атмосферу також продовжують збільшуватися. Це провокує пришвидшення кліматичних змін, зокрема танення льодовиків на Північному та Південному полюсах, підвищення рівня моря і погодні катаклізми. Ці зміни відбуваються навіть швидше, ніж прогнозували раніше. 
 
Минулого тижня по всьому світу прокотилася хвиля протестів на захист клімату, повідомляє «Радіо «Свобода». Мільйони людей у світі вийшли на вулиці з вимогою реальних дій від політиків і великих корпорацій для протидії кліматичним змінам.
 
20 вересня до Міжнародного маршу на захист клімату долучився й Київ: iз гаслами «Один градус змінює все», «Зміни систему, а не клімат», «В нас немає запасної планети» та іншими плакатами учасники пройшли від Михайлівського собору до Європейської площі, звідти — до Кабінету Міністрів і завершили ходу біля офісу президента.