Українські волейболісти вперше в історії пробилися до чвертьфіналу чемпіонату Європи

24.09.2019
Українські волейболісти вперше в історії пробилися до чвертьфіналу чемпіонату Європи

Українські волейболісти знайшли сили, аби вирвати перемогу в непростому матчі проти співгосподарів ЧЄ-2019 — бельгійців. (Фото з сайта xsport.ua.)

Завершивши груповий раунд чемпіонату Європи в Амстердамі поразкою чинним чемпіонам світу — збірній Польщі, для продовження своїх виступів на континентальному форумі у статусі третьої команди своєї «пульки» українські волейболісти переїхали до бельгійського Антверпена, аби там — у протистоянні 1/8 фіналу зі співгосподарями турніру бельгійцями — досягти історичного для українського волейболу результату.
 
У неймовірному за перебігом та емоційною насиченістю поєдинку чоловіча волейбольна збірна України здолала бельгійців — 3:2 (25:22, 21:25, 14:25, 25:18, 15:10) й пробилася до свого першого в історії чвертьфіналу чемпіонату Європи.
 
При цьому, окрім яскравого спортивного здобутку, команда Угіса Крастіньша подарувала своїм уболівальникам неймовірний приклад сили командного духу, котра, власне, й допомогла українським волейболістам вийти переможцями у вельми складному протистоянні з бельгійськими візаві — другою командою групи В.
 
І дарма, що в «табелі про ранги» європейських збірних сьомих за рейтингом бельгійців та українських волейболістів, котрі посідали в ньому 19-ту позицію, розділяла доволі пристойна відстань.
 
Вигравши перший сет (25:22) і захопивши лідерство в другій партії — 18:11, несподівано для багатьох українська збірна повністю втратила контроль за грою, дозволивши супернику стати повноцінним господарем ситуації.
 
Скориставшись провалом у діях збірної України, бельгійці взяли два наступні сети й разом зі своїми палкими вболівальниками вже були готові святкувати тріумф.
 
«На певному відтинку матчу ми здобули лише два очки, суперник — тринадцять. Це був справжній нокдаун. Зрозуміло, що ми були пригнічені. У той момент були потрібні якісь технічні установки. І, коли команда почала сипатися, головний тренер знайшов правильні слова, аби зібрати нас в єдине ціле», — так пояснив несподівані метаморфози з українською збірною її цетральний блокуючий Дмитро Терьоменко.
 
І під час одного з численних «тайм-аутів» Угісу Крастіньшу таки вдалося достукатися до своїх підопічних, які з незрозумілих причин втратили контроль над грою.
 
Кілька речень, сказаних латвійським наставником «синьо-жовтих», справили на українських волейболістів чудодійний ефект.
 
«Потрібно разом, бо по одному — немає варіантів. Але разом ми зможемо, тому потрібно серце вкласти. Усім. Давайте», — проголосив Крастіньш, надихнувши своїх підопічних на тріумфальний «камбек».
 
Зрівнявши спочатку рахунок за сетами, українські волейболісти перевели гру на так званий «тайбрейк», після чого доволі впевнено виграли у бельгійців «золотий» сет — 15:10. 
 
Відзначаючи успіх національної команди, президент федерації волейболу України Михайло Мельник назвав хлопців Крастіньша героями, котрі виконали й перевиконали завдання на єврофорум.
 
А наступним суперником «синьо-жовтих» буде бронзовий призер ЧЄ-2017, краща команда секстету «В» — збірна Сербії, котра на першому етапі «плей-оф» упевнено здолала чехів — 3:0.