Польща і далі вимагатиме від Німеччини репарацій за Другу світову

18.09.2019
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький не вважає закритим питання про отримання від Німеччини фінансової компенсації за напад на Польщу в 1939 році та подальшу окупацію країни.
 
Про це він заявив в інтерв’ю медіа-групі Funke.
 
«У Другій світовій війні ми втратили шість мільйонів людей — це набагато більше, ніж усі інші держави, які отримали достатні репарації», — заявив Моравецький. Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович вважає, що Польща зазнала дискримінації з боку Німеччини у питанні виплати репарацій, про що він заявив агенції dpa раніше. 
 
Скільки саме Німеччина, на думку польських урядовців, повинна відшкодувати Польщі за завдані під час Другої світової війни збитки, поки не повідомляється. Наразі вивченням цього питання займається польська парламентська комісія. Її робота, за словами Моравецького, триватиме декілька місяців.
 
У свою чергу, Німеччина відкидає вимоги Польщі та вважає питання вичерпаним. Під час візиту до Варшави наприкінці липня міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас заявив, що питання виплати репарацій «з юридичної точки зору є закритим».
 
Тема репарацій для Польщі досі вважалася врегульованою, оскільки Польща ніби сама відмовилась від виплат. Однак відповідна постанова Ради міністрів Польської Народної Республіки 1953 року, на думку нинішнього польського уряду, була ухвалена під тиском СРСР.
 
Питання знову актуалізувалося після приходу до влади партії Ярослава Качинського «Право і справедливість» у 2015 році. Німецькі ЗМІ аналізують, які наслідки можуть мати такі вимоги Польщі. 
 
Газета Bild Zeitung визнає, що жодна країна під час війни не постраждала так, як Польща, проте пише, що репарації для неї не передбачені. Газета повторює німецькі пояснення, що за результатами Потсдамської конференції, 15 відсотків воєнних репарацій, які було надано Радянському Союзу, мала отримати Польща. Але вона нібито відмовилася від них 1953 року.
 
Bild стверджує, що наполягання на репараціях буде «отрутою» для подальшої польсько-німецької співпраці. «Для Берліна це означало би перетин червоної лінії», зазначає газета і нагадує, що Польща отримала колишні східнонімецькі землі, і це можна розглядати як врегулювання боргу.
 
Bild пише, що Варшава нічого не виграє у справі репарацій. Газета попереджає, що вимога воєнних репарацій від Німеччини може мати негативний вплив на німецько-польські відносини. 
 
А видання Die Welt стверджує, що, вимагаючи репарацій, польський уряд розпалює антинімецькі упередження.
 
Нагадаємо, влітку аналогічне питання порушила й Греція, яка хоче від Німеччини репарацій не тільки за Другу, а й за Першу світову війни («УМ» про це повідомляла). Проте Берлін і в цьому випадку вважає питання далекого минулого вичерпаним.