Першу нагороду борцівського ЧС в Казахстані здобув народний депутат Жан Беленюк

18.09.2019
Першу нагороду борцівського ЧС в Казахстані здобув народний депутат Жан Беленюк

Жан Беленюк — дворазовий чемпіон світу з греко-римської боротьби. (Фото з сайта ukranews.com.)

На борцівський чемпіонат світу до Казахстану українська збірна вирушила, маючи на меті провести генеральну репетицію перед літньою Олімпіадою-2020 в Токіо. Утім, окрім перевірки свого медального потенціалу, головний акцент у синьо-жовтій збірній зроблено на здобуття олімпійських ліцензій, котрі на ЧС-2019 зможуть отримати шестеро кращих борців у кожній із вагових категорій.
«На минулому ЧС у нас було «золото» і дві «бронзи», тож якщо повторимо цей результат, буду задоволений. — наголосив головний тренер команди українських борчинь Володимир Євонов. — Однак ліцензій здобути хотілося б більше, аби в майбутньому не відволікатися на кваліфікаційні турніри й цілеспрямовано готуватися до літніх Ігор».
Водночас першу нагороду для «синьо-жовтих» на чемпіонаті світу-2019, який проходить у нещодавно перейменованій на честь колишнього президента країни Нурсултана Назарбаєва столиці Казахстану — місті Нур-Султан, приніс борець греко-римського стилю Жан Беленюк.
Поїхавши на «мундіаль» у статусі народного депутата й відвідавши перед турніром парламент Казахстану, Жан здобув у Нур-Султані свій другий у кар’єрі титул чемпіона світу.
Уперше на найвищу сходинку планетарного п’є­де­сталу Беленюк піднявся в 2015 році в американському Лас-Вегасі. Відтоді знаний спортсмен зібрав чималу кількість престижних нагород, розжившись, зокрема, й «сріблом» Олімпіади-2016 в Ріо.
Утім, без сумніву, амбіції Беленюка сягають олімпійського «золота», й переможний виступ на цьогорічному чемпіонаті світу був одним із важливих підготовчих аспектів до Олімпіади-2020. «Сподіваюся, що після Токіо зможу на мажорній ноті завершити борцівську кар’єру. Хочеться провести життя яскраво, аби в старості було що дітям розповісти», — розпочинаючи політичну кар’єру, говорив Жан Беленюк.
Водночас репетиція перед майбутніми Іграми Жану вдалася на славу. «Я дуже багато працював для того, аби досягти цієї перемоги. У фіналі мені протистояв дуже сильний суперник, і я радий, що зміг перемогти», — відзначив Беленюк. Так, у вирішальній сутичці ЧС іменитому українському «класику» опонував непоступливий угорець Віктор Лоренч, якого Жан зумів перемогти лише з перевагою в одне очко — 2:1.
Додамо, що на шляху до фіналу у своїй категорії до 87 кг   Беленюк по черзі здолав білоруса Миколу Стадуба (3:1), хорвата Івана Хуклека (7:1), мексиканця Альфонсо Лейву Йепеса (5:1) та німця Деніса Кудлу (2:1).