«Турбійон» наступає: в Протасовому Яру тривають «бої» активістів із незаконними забудовниками

17.09.2019
Ще зовсім трохи пройде часу, й Київ перетвориться на суцільні бетонні джунглі. Інтенсивність хаотичної забудови столиці останніми роками просто жахає.
 
 
Наприкінці весни комісія при КМДА визнала повністю незаконними 15 столичних об’єктів будівництва із 86 перевірених — iз подальшим скасуванням дозволів. Ініційовано шість кримінальних проваджень.
 
 
Але кияни вже навіть перестали дивуватися: як можна без дозволу хапонути чималу земельну ділянку посеред столиці й почати на ній гнати «висот­ку»?..
 
У чорному списку останніх самозахватів горе-зодчих — і будівництво ЖК «Турбійон» у Протасовому Яру, якому чинять супротив активістські групи та місцева громада.
 
Тим паче що забудовник, аби звільнити місце під «висотки», масово (десятками гектарів) вирізає дерева, що століттями укріплювали тутешні схили.
 
Нагадаємо, конфлікт між місцевою громадою і забудовником «Дайтона груп» почався на початку травня з бійки, оскільки про будівництво жителі дізналися лише коли на ділянці зелених насаджень «виріс» бетонний паркан.
 
Тоді найняті забудовником молодики закидали мітингувальників камінням, а ті намагалися силою знести незаконну огорожу. КМДА 3 травня рекомендувала забудовнику зупинити всі дії до перевірки законності будівництва, але вже наступного дня сталася чергова бійка.
 
10 травня ДАБІ винесла припис про призупинення всіх робіт до перевірки законності будівництва й уже 14 травня частково знесли паркан навколо будівельного майданчика. Однак, як з’ясувалося, забудовник оскаржив рішення в суді.
 
Цими днями «бої» за сумнозвісне будівництво в Протасовому Яру набули чергового піку. Активіст Олександр Бабаскін написав у «Фейсбуці», що п’ять днів тому на Протасі з’явились нові тітушки, які з першого дня поводилися агресивно щодо всіх, хто проходив повз них.
 
«У неділю ситуація не стала винятком, але цього разу тітушня від слів перейшла до дій, — пише Олександр. — «Боєць» Дайтони, як і його «колєги», запаркував своє авто на зеленій зоні. На слушне зауваження почав ображати та погрожувати моїй мамі, а потім схопив її за куртку. Намагаючись вирватись, мама інстинктивно дала йому ляпаса. Після чого цей виродок завдав удару по обличчю моїй мамі так, що вона відлетіла на кілька метрів».
 
Постраждала від «армії забудовників» — Юлія Кононенко, відома фронтова волонтерка, одна з координаторок громади Протасового Яру. Вона, як і вся місцева громада, виступає проти незаконного знищення 30 гектарів лісу на Протасовому Яру рейдерами з Дніпра — ТОВ «Дайтона Груп».
 
«А «забудовнику» хочу сказати: якщо ви думаєте, що напади на членів наших родин зможуть нас залякати та змінять нашу позицію відносно знищення Протасу, то ви глибоко помиляєтесь», — резюмує Олександр.