Рецепт одужання хворої планети: Україна доєднається до міжнародного маршу за клімат

17.09.2019
Рецепт одужання хворої планети: Україна доєднається до міжнародного маршу за клімат

(фото Радіо Свобода)

За останні десятиліття через стрімкий розвиток науково-технічного прогресу земний клімат зазнав далеко не найкращих коректив.
 
 
Не оминули ці процеси й Україну, адже аномальні природні катаклізми вже руйнують наші міста та села.
 
 
Аби звернути увагу сильних світу цього, насамперед  на промислові шкідливі викиди в атмосферу, вже найближчими днями (20 та 27 вересня) мільйони людей із 150 країн візьмуть участь у всесвітніх маршах за безпечний клімат.
 
Організатори, а це — сотні екологічних організацій по всьому світу, кажуть, що очікуються наймасовіші в історії марші проти кліматичної кризи в усіх державах.
 
Небайдужі українські активісти із 10 екоорганізацій планують долучитися до всесвітнього маршу, 20 вересня  вони запрошують співгромадян вийти на вулиці Києва та своїх міст, аби захистити власне право на безпечне довкілля.
 
У столиці, за задумом організаторів, колона масового маршу має пройти центральними вулицями: від Михайлівської площі через Європейську — до офісу президента (попередньо старт маршу оголошено на 12:00). 
 
Основна мета цієї міжнародної акції — спонукати уряди країн виконувати свої зобов’язання, передбачені міжнародною кліматичною угодою, та реалізовувати дієву кліматичну політику, протистояти популізму чиновників, блокуванню важливих кліматичних рішень на саміті та в політиці кожної країни.
 
Щодо «українського маршу», то його ініціатори вже опублікували низку першочергових вимог до новообраного КМУ та президента. Передусім необхідно перейти на 100% відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) та поступово досягти мети до 2050 року.
 
Відмовитись від будівництва нових електростанцій на викопному паливі й визначити шлях до повної декарбонізації економіки України; енергоефективність — пріоритет №1!
 
Повною мірою використати потенціал енергозбереження в усіх секторах; припинити дотувати з державного бюджету промислове тваринництво, яке є одним із голов­них джерел викидів парникових газів; зеленому місту — зелений транспорт!
 
Розвивати громадський електротранспорт та велоінфраструктуру в містах; сказати «Ні» одноразовому пластику! Заборонити використання, імпорт та виробництво одноразового посуду, пакетів.
 
До речі, дати цих протестних акції вибрані невипадково — вони приурочені до спеціального саміту ООН із питань клімату, який відбудеться 23 вересня у Нью-Йорку, де лідери з-понад сотні країн зберуться, аби продемонструвати конкретні плани зі збільшення національних внесків у Паризьку кліматичну угоду. 
 
Згідно з цією угодою, держави насамперед  мають скоротити обсяг викидів СО2 на 45% до 2030 року та досягти нульових викидів парникових газів у 2050-му.
 
Є надія, що виконання цих амбітних планів стане ефективною протидією глобальному потеплінню, що спричиняє руйнівні катаклізми у світі.
 
Зауважимо, що саміт відвідають представники української сторони та відома ініціаторка міжнародних страйків за клімат, швецька школярка Грета Тунберг. 
 
Додамо, що доєднатися до акції може кожен — організатори просять зареєструватися як учасник(ця) на український кліматичний марш, «клікнувши» Global climate strike та заповнивши невеличку анкетку.