Шкідник наступає: на Рівненщині та Волині поширюється карантинний американський білий метелик

13.09.2019
Шкідник наступає: на Рівненщині та Волині поширюється карантинний американський білий метелик

Фітосанітарні експерти Рівненської та Волинської областей інформують про численні випадки виявлення нових вогнищ поширення американського білого метелика.
 
 
У зв’язку з появою  цієї комахи на Волині у Рожищенському районі станом на 5 вересня карантин запроваджено на площі понад тисячу гектарів.
 
 
Як зазначають у головному управлінні Держпродспоживслужби у Волинській області, цього карантинного шкідника на території регіону виявили вперше.
 
 
Тим часом поширення американського білого метелика спостерігається й на сусідній Рівненщині. За даними обласного управління Держпродспоживслужби, в місцях запровадження карантинного режиму (у Гощанському районі — смт Гоща та село Бабин — 3,7 га, поблизу міста Сарни — 4,5 га) американський білий метелик нашкодив найбільше. Нові вогнища шкідника вже помітили і в сусідніх районах Рівненщини.
 
Так, лише за серпень поточного року знайшли нові вогнища та запроваджено карантинний режим щодо шкідника в Здолбунівському (Зовбиця, Кунин, Уїздці) та Сарненському (Ремчиці) районах на загальній площі 3,4 гектара.
 
«У порівнянні з минулим роком унаслідок сприятливої для нього погоди шкодочинність метелика значно зросла. До 2018 року площі насаджень із карантинними обмеженнями щодо американського білого метелика у Рівненській області були відсутні. Однак цього року погодні умови спричинили появу нових вогнищ шкідника та збільшення загальних площ під карантином», — стверджують місцеві спеціалісти.
 
Нагадаємо, що з 1 вересня набули чинності нові фітосанітарні вимоги Європейського Союзу про захисні заходи проти ввезення в ЄС організмів, шкідливих для рослин та рослинної продукції, і проти їх поширення в межах Євросоюзу.
 
Обов’язковою умовою для імпорту є відсутність у країні або місці виробництва низки паразитарних організмів.
 
Тому ця «мила» комаха з її білими крильцями — провісник загрозливого торговельного шторму для українських експортерів сільгосппродукції.