Проба на психологічну зрілість: збірна України «розписала» бойову нічию з силовою командою Нігерії

13.09.2019
Проба на психологічну зрілість: збірна України «розписала» бойову нічию з силовою командою Нігерії

Спаринг зі збірною Нігерії став для українських збірників хорошим тестом на психологічну зрілість. (Фото прес-служби УАФ.)

У контрольному поєдинку проти збірної Нігерії тренерський штаб національної української команди отримав можливість для кадрового експерименту, задіявши у грі проти африканського колективу футболістів, які, за словами головного тренера «синьо-жовтих» Андрія Шевченка, мають недостатньо ігрової практики.
 
 
І експеримент, слід визнати, ризикував завершитися невдачею, однак, продемонструвавши характер та отримавши подарунок долі, збірній України вдалося досягти в проблемному матчі бойової нічиєї.
 
Як відзначив очільник збірної України, він свідомо пішов на ризик і здійснив у порівнянні з матчем євровідбору проти Литви достатньо масштабну ротацію «основи».
 
Дисбаланс, який виник у грі української команди, дуже швидко дав про себе знати — вже на четвертій хвилині матчу гості «Дніпро-арени» повели в рахунку.
 
Велика кількість помилок, «обрізок» у середині поля призводили до того, що нігерійці в першому таймі постійно тікали в швидкі контратаки. Загалом, видавалося, що українські збірники занадто безпечно поставилися як до суперника, так і самого матчу, що не мав офіційного статусу.
 
«У діях наших футболістів було досить багато недбалості. — визнав Шевченко. — Утім ми хоч і часто помилялися, але найголовніше, що команда не зрадила своїм принципам, намагалася контролювати м’яч і діяти різноманітно».
 
У тренерському штабі «синьо-жовтих» відзначили, що українським збірникам пощастило зіграти з атлетичною та непоступливою командою, котрих у Європі не так уже й багато. Можливо, саме ігровий запал нігерійських футболістів і не дозволив «синьо-жовтим» опустити руки після другого пропущеного в матчі гола.
 
Хоча, без сумніву, тон у матчі задавали вболівальники на трибунах «Дніпро-Арени», куди після десятирічної перерви знову завітала збірна України.
 
«Без уболівальників ми ніхто», — сказав після гри Олександр Зінченко, стараннями котрого «синьо-жовті» забили свій перший м’яч у грі. Через хвилину рахунок у матчі був уже рівним, проте, слід визнати, свій гол Роман Яремчук забив після потрапляння м’яча в його руку. На щастя для української команди, судді цього не побачили, хоча й мали сумніви щодо чистоти гола. 
 
«Той експеримент, який ми провели, дав нам багато як позитивної, так і негативної інформації. На таких матчах команда повинна зростати, вчитися, рухатися вперед. Ми не грали з такими фізично сильними гравцями, в Європі таких збірних мало, якщо не враховувати такі топ-команди, як Франція й Голландія. А хлопцями я задоволений — їхньою реакцією, бажанням перемогти», — відзначив Андрій Шевченко. 
 
Головне ж випробування для збірної України залишається попереду. У жовтні підопічні Шевченка, володіючи прекрасними шансами на пряме потрапляння на ЧЄ-2020, повинні ділом та аргументами підтвердити свої претензії на кваліфікаційні путівки.
 
«Прошу зараз припинити всі розмови про достроковий вихід на Євро. Попереду у нас три складні матчі, в яких потрібно взяти максимум очок», — наголосив керманич «синьо-жовтих».
 
Загалом же, аби безапеляційно посісти в групі одне з двох прохідних місць, команді Шевченка в заключних поєдинках проти Литви, Португалії та Сербії потрібно набрати чотири бали.
 
Теоретично, для подолання групового відбору нашим збірникам може вистачити  і трьох пунктів, але для цього «синьо-жовтим» в останньому турі варто не програти сербам більше п’яти м’ячів. 

ТАБЛО

Товариський матч. Україна — Нігерія — 2:2 (Зінченко, 78; Яремчук, 79 — Арібо, 4; Асімхен, 34 (пен.); У: Лунін, Соболь, Матвієнко, Бурда, Караваєв, Малиновський (Шепелєв, 73), Зінченко, Коваленко (Буяльський, 67), Циганков (Коноплянка, 73), Ярмоленко (Марлос, 58), Мораес (Яремчук, 37)).
* * *
Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група В. Литва — Португалія — 1:5, Люксембург — Сербія — 1:3.
Турнірне становище: Україна — 13 (5 матчів), Португалія — 8 (4), Сербія — 7 (5), Люксембург — 4 (5), Литва — 1 (5).