Досвід і надія: збірній України з тенісу доведеться боротися за Кубок Девіса на підступах до елітної групи

13.09.2019
Досвід і надія: збірній України з тенісу доведеться боротися за Кубок Девіса на підступах до елітної групи

Після тривалих проблем зі здоров’ям Ілля Марченко зіграв кілька непоганих турнірів класу «Челлендж». (Фото з сайта tennisua.org.)

Критики Кубка Девіса, впродовж тривалого часу виказуючи незадоволення низькою привабливістю турніру, котрий часто-густо ігнорували кращі тенісисти планети, зрештою, змусили керівництво Міжнародної федерації тенісу суттєво змінити формат турніру.
 
 
Із нинішнього сезону змагання в елітній групі більше не нагадуватимуть тривалий марафон, оскільки тепер безпосередня боротьба за Кубок Девіса, у якій братимуть участь 18 національних команд, триватиме лише  тиждень — у листопаді.
 
 
Для розіграшу трофею обиратиметься лише одне місто, де проходитиме повний змагальний цикл знаного турніру. Спочатку, розбившись на шість груп по три команди, збірні-члени Світової групи формуватимуть вісімку учасників «плей-оф», після чого в матчах на виліт визначатимуть між собою володаря Кубка Девіса.
 
Як і раніше, збірна України до числа представників Світової групи КД не належить, тож, аби отримати місце в еліті, «синьо-жовтим» потрібно подолати кілька відбіркових рубежів.
 
Перший iз них — поєдинок (14-15 вересня у Будапешті) у Першій Євро-Африканській зоні проти Угорщини, переможець якого в лютому наступного року зможе взяти участь у матчевій зустрічі, де розігруватиметься перепустка до когорти основних учасників Кубка Девіса.
 
На папері все є досить простим — від Світової групи збірну України відділяє лише дві матчеві перемоги. Утім, з огляду на не надто яскраві індивідуальні результати вітчизняних тенісистів у професійному «Турі», масштабних звершень від української збірної в Кубку Девіса нині очікувати, думається, не варто.
 
Перед поєдинком у Будапешті капітан української збірної Андрій Медведєв визнає, що фаворитом у цій зустрічі будуть господарі, проте знаний у минулому вітчизняний тенісист вірить у потенціал своїх молодших співвітчизників.
 
«Шанси рівні», — відзначає Медведєв, котрий на гру проти угорців викликав Сергія Стаховського, Іллю Марченка, Дениса Молчанова та юного дебютанта Еріка Ваншельбойма. Про новачка збірної капітан «синьо-жовтих» каже: «За ігровими якостями він не поступається нашим лідерам. Єдине, як і більшість гравців його віку, він використовує юніорську тактику та припускається дитячих помилок тактичного плану».
 
Водночас зрозуміло, що включення Ваншельбойма до заявки української збірної на гру проти угорців — своєрідне стажування на найвищому рівні. Основний же тягар відповідальності в Будапешті ляже на плечі досвідчених Стаховського та Марченка, котрий після тривалих проблем зі здоров’ям поступово почав повертатися на попередній ігровий рівень.
 
В останньому рейтингу АТР Ілля стрибнув угору одразу на 59 сходинок, щоправда, після тривалого лікування   його нинішнє 371-ше місце виглядає більш ніж скромно.
 
На суттєвій дистанції від першої «сотні» кращих тенісистів світу — на 147-й позиції — перебуває й перший номер українського тенісу, проте у збірній вірять, що чималий досвід допоможе Стаховському в непростому протистоянні з лідерами угорського тенісу — Мартоном Фучовічем (65-й номер АТР) та Аттілою Балашем (136-й).