Нові в'язні Кремля: російська ФСБ затримала двох громадян України в анексованому Криму

11.09.2019
Російські окупанти продовжують затримувати українців. Зокрема, як повідомляють у прикордонному управлінні російської ФСБ в анексованому Криму, днями на адміністративній межі півострова з Херсонщиною було затримано двох українців, які нібито «перебувають у федеральному розшуку».
 
За інформацією ФСБ, один із затриманих — 40-річний житель Хмельницької області, який слідував на півострів через окупаційний пункт пропуску «Джанкой». Цей українець нібито ще «з квітня 2019 року оголошений у федеральний розшук за шахрайство у великих розмірах, яке він скоїв на території півострова».
 
Також загарбники повідомляють про затримання в окупаційному пункті пропуску «Армянськ» під час виїзду з півострова кримчанина, який «перебуває в розшуку з 2016 року за вчинення крадіжки iз завданням значної шкоди».
 
Обох українців уже передали російській поліції. Імена та прізвища затриманих не публікуються, будь-які їхні коментарі відсутні.
 
Також зауважимо, що підтвер­дження цієї інформації з інших джерел немає. Зокрема, у Державній прикордонній службі України повідомили вітчизняним ЗМІ, що перевіряють інформацію про затримання двох українців на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом. 
 
За словами речника Держприкордонслужби Андрія Демченка, українські прикордонники не підтримують жодних зв’язків з окупаційною владою чи будь-якими органами, які розташовані в окупованому Криму. До того ж ідентифікувати затриманих окупантами з ФСБ громадян України неможливо, оскільки російська сторона не відкриває їхні персональні дані. 
 
Водночас політичний оглядач Олег Шарп пов’язує нові затримання українців із нещодавнім масштабним обміном в’язнями між Україною і РФ за схемою «35 на 35». 
 
«Відбувається те, про що попереджав багато хто: віддавши росіянам Цемаха і звільнивши моряків не за вимогою міжнародних судів і морського права, а за сценарієм Кремля (коли з них не знято обвинувачення), ми добровільно дозволили «миротворцю» Путіну брати у заручники саме стільки людей, скільки йому ще потрібно для формування нового обмінного фонду. Просто ціна питання щоразу буде вищою. Володя, вдягай нові браслетики!» — написав пан Шарп у соцмережах. 
 
Нагадаємо, що, за даними Кримської правозахисної групи, наразі в окупованому Росією Криму за політичними або релігійними мотивами незаконно позбавлені волі 86 осіб.
 
Тоді як уповноважена ВР iз прав людини Людмила Денісова стверджує, що Росія утримує на своїй території та в анексованому Криму 110 громадян України.
 
За даними СБУ, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей бойовики незаконно утримують ще 227 українців.