Австрійців визнали переможцями конкурсу проєктів Меморіального центру Голокосту в Бабиному Яру

11.09.2019
Бабин Яр — урочище на північно-західній околиці Києва — став все­світньо відомим через масові розстріли в 1941—1943 роках військовополонених, пацієнтів психіатричної лікарні, мирного населення, в тому числі циган та євреїв, здійсненi німецьким окупаційним командуванням під час Другої світової війни.
 
Хоча, як у радянські часи, так і зараз акцент роблять лише на розстрілах євреїв. За весь час німецької окупації в Бабиному Яру розстрiляли до 100 тисяч людей.
 
Цими днями оприлюднено результати архітектурного конкурсу на кращий проєкт Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр»: обрано переможця з понад 150 проєктів, які змагалися у два етапи впродовж восьми місяців.
 
Найкращим проєктом визнано роботу команди авторів архітектурного бюро Querkraft Architekten (Австрія) зі студією архітектурного дизайну Kieran Fraser Landscape Design (Австрія). Саме вони побудують перший у Києві та Східній Європі Меморіальний центр Голокосту, який розташовуватиметься на місці, де сталися трагічні події кілька десятиліть тому.
 
Основну експозицію планують розташувати на глибині 20 метрів нижче рівня землі, до неї вестиме довгий, схожий на розколину вхід, стіни якого наприкінці коридору змикаються просто над відвідувачем.
 
Це аналогія, за задумом архітекторів, з одного боку, зі шляхом жертв Бабиного Яру до місця загибелі, а з іншого — зі спочатку непомітним, але безперервним сліпим зануренням суспільства в пітьму насильства.
 
Після того як відвідувач проходить основною експозицією, він повільно повертається у наповнений світлом простір, який є серцем Меморіального центру, що символізує майбутнє. Саме тут розташовані приміщення для діалогу, досліджень і публічних заходів.
 
«Автори проєкту-переможця успішно впорались із завданням донести через архітектуру та ландшафт ті емоції, той біль, через які пройшла ціла нація та наш народ. Це та трагедія, про яку необхідно говорити, про неї не можна забувати», — зазначив директор Департаменту містобудування та архітектури, головний архітектор Києва Олександр Свистунов. 
 
Він також додав, що майбутній центр Голокосту стане багатофункціональним музеєм, що об’єднає ланд­шафт місцевості та наявні меморіальні об’єкти в єдиний простір пам’яті.
 
Для об’єктивності додамо, що це рішення викликало неоднозначну реакцію в соцмережах. Наприклад, Оксана Катсалап написала: «А що з меморіалом на честь Героїв Небесної сотні? У Львові вже давно побудували, а Київ тільки проекти малює...». «Тобто, окрім Голокосту, в нас геноцидів не було? І в Бабиному Яру, окрім євреїв, ніхто не загинув?» — запитує Сергій Супрун.
 
Не зовсім зрозумілим залишається й питання щодо конкретного місця зведення меморіалу, адже наразі Бабин Яр — це величезний парк із чималою кількістю дерев, частину яких, очевидно, доведеться знищити. n