У новій Європейській Комісії майже половина крісел відійде жінкам

11.09.2019
У новій Європейській Комісії майже половина крісел відійде жінкам

Урсула фон дер Ляєн планує суттєво «ожіночнити» ЄК.

Згідно з планами обраної головою Європейської Комісії (ЄК) Урсули фон дер Ляєн, в очолюваному нею органі буде небачена досі кількість жінок.
 
 
Про майбутній склад Єврокомісії в Брюсселі повідомили в понеділок, 9 вересня.
 
 
Урсула фон дер Ляєн уперше в історії забезпечила серед єврокомісарів гендерну рівність: вона пообіцяла це зробити відразу після того, як Європарламент призначив її очільницею вищого органу виконавчої влади ЄС.
 
 
Пані Ляєн прагне, щоб разом iз нею у новій Європейській Комісії було майже стільки ж комісарок ЄС, скільки комісарів: 13 жінок i 14 чоловіків. На жаль, повної рівності не вийде, бо через запланований на 31 жовтня вихід Великобританії зі складу ЄС нова Єврокомісія налічуватиме 27 місць, а не 28, як нинішня.
 
Очікується, що, крім самої фон дер Ляєн, Єврокомісія налічуватиме попередньо ще 12 жінок. Планується, що ще 14 місць у Європейській Комісії залишатимуться за чоловіками. Єврокомісарки представлятимуть, зокрема, такі країни ЄС, як Болгарія, Хорватія, Кіпр, Чеська Республіка, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Мальта, Португалія, Румунія, Швеція.
 
Такий перерозподіл місць за гендерною ознакою — значний крок уперед порівняно з попереднім складом ЄК, котрий невдовзі звільнить свої кабінети. До складу цієї Єврокомісії входить дев’ять жінок та 19 чоловіків.
 
У вівторок, 10 вересня, голова Єврокомісії фон дер Ляєн мала підписати відповідні розпорядження щодо сфери відповідальності майбутніх єврокомісарів та єврокомісарок. Потім список iз кандидатками та кандидатами на посади в майбутній Єврокомісії ще мають затвердити країни-члени ЄС та європарламентарії, нагадує агенція новин «Франс прес».
 
Хоча формально портфелі серед єврокомісарів розподіляє голова Єврокомісії, країни ЄС і політичні фракції в Європарламенті також мають свої власні побажання і хочуть, щоб їхню думку враховували під час прийняття рішень. Майже всі держави хочуть, аби саме їхньому представнику дісталася одна з ключових посад — наприклад, портфель комісара з питань економіки, торгівлі або фінансів. Тож те, що в даний момент намагається зробити нова голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, можна порівняти з плетінням філігранного мережива, зазначає «Німецька хвиля». 
 
Тим більше що в жіночій половині її команди не бракує політичних новачків. Наприклад, учителька за професією, кандидатка від Хорватії Дубравка Шуіца в минулому виконувала обов’язки мера міста Дубровник, а потім стала депутаткою Європарламенту.
 
У неї немає необхідного досвіду роботи. Цим не може похвалитися і кандидатка від Кіпру — психологиня та ексдепутатка місцевого парламенту Стелла Кіріадкідес. 
 
Урсула фон дер Ляєн планує завершити формування своєї команди до кінця вересня. Нова Єврокомісія має стати до роботи 1 листопада. У ній традиційно кожна країна-член ЄС представлена одним єврокомісаром чи єврокомісаркою.