Королева Єлизавета ІІ затвердила закон проти «жорсткого Брекзiту»

11.09.2019
Королева Єлизавета ІІ затвердила закон проти «жорсткого Брекзiту»

Королева Єлизавета ІІ не хоче потрясінь для країни.

З вівторка, 10 вересня, британський парламент пішов на п’ятитижневу перерву в роботі до 14 жовтня.
 
 
Перед цим у ніч iз понеділка на вівторок, 10 вересня, нижня палата парламенту Великої Британії вдруге відхилила пропозицію прем’єр-міністра країни Бориса Джонсона про дострокові вибори.
 
 
Ініціативу підтримали 293 парламентарії. За британським законодавством, для проведення позачергових виборів уряду потрібна підтримка двох третин палати громад, або ж 434 депутатів.
 
Таким чином, до 31 жовтня — запланованої дати виходу Великої Британії з Євросоюзу — в країні більше немає можливості для проведення дострокових виборів.
 
Борис Джонсон оголосив про намір вивести країну зі складу Євросоюзу до цього терміну за будь-яких обставин — з угодою чи без неї.
 
Він заявив: «Я поїду в Брюссель, наш уряд поїде в Брюссель 17 жовтня і домовиться про вихід країни з ЄС 31 жовтня, сподіваюсь, — чи з угодою, чи без неї, якщо знадобиться. Я не буду просити про ще одне відтермінування». 
 
Джеремі Корбін, лідер опозиційних лейбористів, заявив, що «Брекзiт» без угоди з ЄС принесе країні ще більше плутанини. А щодо виборів сказав таке: «Ми хочемо провести вибори. Але хоч як би ми старалися, ми не готові ризикувати. Ми не впевнені, що не нашкодимо людям».
 
Спікер Палати громад Джон Беркоу оголосив, що він піде у відставку до кінця жовтня за родинними обставинами, але при цьому висловив свої погляди на призупинення роботи парламенту.
 
«Це не нормальне призупинення роботи, не стандартне. Ця зупинка — одна з найдовших за останні десятиліття. Не лише в очах багатьох колег, а й, на мою думку, велетенської кількості людей, це — авторитарне рішення виконавчої влади». 
 
Британський парламент повинен повернутися до роботи 14 жовтня, всього за два тижні до ймовірної дати виходу Великої Британії з Євросоюзу. 
 
Тим часом у тривалу сагу під назвою «Брекзiт» нарешті активно втрутилася королева Єлизавета ІІ. У понеділок, 9 вересня, вона схвалила парламентську ініціативу про відтермінування «Брекзiту» за відсутності угоди з Брюсселем, повідомляє агенція «Рейтер». Закон покликаний не допустити «жорсткого Брекзiту».
 
Законопроект проти «жорсткого Брекзiту» прийняли 4 вересня депутати від лейбористської опозиції за підтримки групи правлячих торі-«дисидентів».
 
Таким чином, Палата громад проголосувала за пряму вказівку прем’єру Британії попросити Євросоюз про нову відстрочку «Брекзiту» ще на три місяці — до 31 січня 2020 року, якщо до 19 жовтня він не зможе знайти підтримки парламентаріїв щодо угоди про «Брекзiт».
 
Поки що вихід Британії із ЄС запланований на 31 жовтня цього року.