У лідерах першої ліги Чемпіонату України опинились ще нещодавно любительські команди

11.09.2019
У лідерах першої ліги Чемпіонату України опинились ще нещодавно любительські команди

Перегравши «Чорноморець», футболісти львівського «Руху» отримали порцію додаткової впевненості у власних силах. (Фото з сайта fcrukh.com.)

У наступному сезоні на українську прем’єр-лігу очікує розширення й задля поповнення своїх рядів в елітному дивізіоні чекають на два кращі колективи першої ліги, котрі за підсумками турніру напряму підвищаться в класі.
 
 
Потрапити до «еліти» матиме змогу й третя команда першого дивізіону, якщо, звісно, в стикових матчах переграє останню команду чемпіонату УПЛ-2019/2020.
 
 
Враховуючи наявність двох прямих перепусток до найсильнішої ліги країни, в першій лізі спостерігається неабияке пожвавлення серед охочих здобути статус елітного клубу. І, що цікаво, після перших восьми турів на перших ролях перебувають доволі неочікувані колективи.
 
Наразі призова трійка сформована з клубів, котрі мають відверто скромну історію, тоді як команди з іменем (та, що головне, з необхідною для еліти інфраструктурою) перебувають у тіні.
 
Цікаво, звісно, буде побачити, хто зі статусних учасників першої ліги — «Чорноморець», «Волинь», «Оболонь» чи «Металіст-1925» — дістанеться на фініші призових місць, однак наразі лідерські позиції належать молодим амбітним клубам, які не так давно ще грали серед аматорів.
 
Так, лідер першості у Д-1 — «Агробізнес» iз міста Волочиськ, що на Хмельниччині, — у сезоні 2016/2017 років був переможцем чемпіонату України серед аматорів. А колектив, який наразі посідає друге місце в турнірній таблиці, — «Рух» зі Львівщини — в тому-таки сезоні лише розпочав своє професіональне буття.
 
Цікаво, що обидва колективи тісно пов’язані з персоною знаного в українському футболі тренера Мирона Маркевича. Саме з його ініціативи на початку 2000-х років у передмісті Львова — на своїй малій батьківщині, у мiстечку Винники — було створено «Рух». Там же згодом розпочала своє функціонування й футбольна академія Мирона Маркевича. І нехай нещодавно «Рух» змінив прописку, переїхавши з передмістя до обласного центру, його коріння все одно простягається до відомого футбольного спеціаліста. Щодо «Агробізнесу», то в літнє міжсезоння на пост головного тренера команди запросили старшого з синів Мирона Маркевича — Остапа, котрий до того кілька років працював у системі іспанського «Вільярреала», де очолював молодіжну команду віком до 19 років. При цьому Остап Маркевич активно розвивав свої тренерські навички, проходячи стажування у відомих наставників іспанської прімери — Зінедіна Зідана та Ернесте Вальверде.
Як видно з результатів «Агробізнесу», котрий минулого уїк-енду здобув шосту перемогу поспіль у чемпіонаті, часу на Піренеях Остап даремно не гаяв, обрісши необхідними для успішного тренера знаннями. За короткий проміжок часу молодий тренер перетворив команду, котра в попередньому сезоні ледве врятувалася від вильоту до другої ліги, на колектив, який всерйоз претендує на потрапляння до еліти вітчизняного футболу. «У матчі проти «Гірника-Спорт» (4:0) уже можна було бачити команду, котра вміє контролювати матч, добре атакувати. Відчувається й прогрес у грі захисної ланки, але зробити якісь висновки можна буде наприкінці сезону», — наголосив Остап Маркевич.
Упевнену перемогу в минулому турі відсвяткував і «Рух», який у важливому для себе протистоянні вдома переграв нещодавнього учасника елітного дивізіону — «Чорноморець». На початку 2019-го року середняка зі Львівщини очолив знаний білоруський наставник Леонід Кучук, з яким команда значно додала в ігровій майстерності. Зібравши на львівському стадіоні «СКІФ» рекордну як для клубної відвідуваності ауди­торію (4 тисячі глядачів), «рухівці» двічі засмутили «моряків», продемон­струвавши свої високі амбіції. «Почесно перемогти «Чорноморець», — наголосив Леонід Кучук. 

ТАБЛО

Перша ліга. 8-й тур. «Балкани» — «Авангард» — 0:2, «Черкащина» — «Металург» — 0:3, «Агробізнес» — «Гірник-Спорт» — 4:0, «Кремінь» — «Прикарпаття» — 3:4, «Інгулець» — «Волинь» — 0:0, «Рух» — «Чорноморець» — 2:0, «Металіст-1925» — «Минай» — 2:3, «Оболонь-Бровар» — «Миколаїв» — 2:0.
Лідери: «Агробізнес» — 19, «Рух», «Авангард» — 17, «Оболонь-Бровар» — 16, «Минай», «Металіст-1925» — 14.