Зміцнюється вісь Париж — Москва: Макрон і Путін обговорили підготовку до саміту в «нормандському форматі»

10.09.2019
Зміцнюється вісь Париж — Москва: Макрон і Путін обговорили підготовку до саміту в «нормандському форматі»

Макрон наступає на граблі попередників, вважають експерти.

Президент Франції Еммануель Макрон та президент Росії Володимир Путін в неділю, 8 вересня, під час телефонної розмови обговорили підготовку до проведення майбутнього саміту «нормандської четвірки» в Парижі. 
 
 
Як повідомили в Єлисейському палаці, обидва президенти підтвердили, що після обміну утримуваними між Москвою та Києвом «поточний імпульс дозволить проведення саміту в «нормандському форматі» в Парижі у найближчі кілька тижнів», цитує агенція новин «Франс Пресс».
 
 
Пресслужба президента РФ у повідомленні про розмову зазначила, що хазяїн Кремля вказав на необхідність ретельної підготовки порядку денного зустрічі та рішень, ухвалення яких на ній планується. Крім того, Макрон та Путін висловили надію, що проведений обмін утримуваними «сприятиме нормалізації українсько-російських відносин», повідомили у Кремлі.
 
Як повідомлялося, остання зустріч глав держав та урядів «нормандської четвірки» відбулася в жовтні 2016 року в Берліні.
 
Тиждень тому, 2 вересня, в Берліні пройшла зустріч у «нормандському форматі» на рівні політичних радників. Одразу після зустрічі міністр закордонних справ України Володимир Пристайко заявив, що сторони досягли певних домовленостей, реалізація яких дозволить уже найближчим часом провести саміт глав держав та урядів «нормандської четвірки».
 
В останні місяці на лінії Париж — Москва спостерігається «суперактивність» контактів, яка можлива лише між найближчими союзниками. Телефонні переговори між двома лідерами відбулися на тлі візиту до Москви міністра закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріана і міністерки оборони Флоренс Парлі, які прибули до Москви у понеділок, 9 вересня.
 
24-25 травня Макрон перебував у Санкт-Петербурзі і зустрічався там iз Путіним. Через кілька днів, 29 травня, Володимир Путін зустрічався з Макроном у Парижі, а 19 серпня — в літній резиденції Макрона — форті Брегансон на Середземному морі. Після останньої зустрічі французький президент заявив: «Вибір, який зробив Зеленський, є справжньою зміною розкладу в ситуації на сході України».
 
Саме тоді ми дізналися не від офісу президента України, а від Макрона, що Путін «кілька разів розмовляв iз Зеленським в останні тижнi, і для нас це вдала можливість» просунутися вперед у питанні врегулювання конфлікту.
 
Нагадаємо, що остання зустріч Макрона з Путіним відбулася за кілька днів до саміту «Великої сімки» у французькому місті Біарріц.
 
На цьому саміті Макрон спільно з президентом США Дональдом Трампом запропонували повернути Росію до «Великої сімки», знову перетворивши її на «Велику вісімку». Саме ці часті та «теплі» контакти Макрона і Путіна дали підстави російській пропагандистській агенції «Спутнік» зробити висновок, що «Макрон лідирує в гонці за відновлення відносин iз Росією». 
 
Таку лінію поведінки президента Франції Еммануеля Макрона стосовно Кремля вже називають повторенням помилок, які раніше були допущені багатьма лідерами Заходу.
 
Такого висновку в аналітичній статті, оприлюдненій на сайті британського Королівського інституту міжнародних справ, дійшли експерти Chatham House Джеймс Ніксе й Матьє Булег.
 
«Діалог заради діалогу, — без принципів або конкретної мети, — це слизький схил, який відповідає інтересам Росії. Франція вже допомогла у поновленні Росії в ПАРЄ в червні 2019 року. І під час традиційної зустрічі з послами 27 серпня Макрон пішов ще далі, фактично пробачаючи Росії будь-яку відповідальність за заморожені конфлікти на її околицях... Небезпека полягає в тому, що спроби Франції збільшити власну вагомість трансформуються у політику, яка може призвести до ослаблення оборони та принесення в жертву союзників, таких, як Україна і Грузія», — йдеться у публікації.
 
Автори стверджують: припущення президента Франції про те, що він може знайти шлях, щоб привести Росію «в стайню», є помилковим, оскільки сама Росія не хоче туди повертатися, навіть якщо говорить про таке бажання. І, безумовно, такий крок не може відбутися на умовах Євросоюзу. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова МЗС Франції перед учорашнім візитом до Москви заявив, що говорити про зняття санкцій iз Росії зарано. «Санкції можуть бути поступово переглянуті, але ми ще не на цьому етапі», — каже глава французького дипломатичного відомства. Але найімовірніше, що саме про це і йшлося. Бо міністерка оборони пані Парлі, у свою чергу, заявила про «велику кількість геостратегічних викликів, щодо яких у Франції та Росії спільні інтереси».