Замах на ректора тернопільського вишу: поліція не виключає нових подібних злочинів

10.09.2019
Замах на ректора тернопільського вишу: поліція не виключає нових подібних злочинів

Андрій Крисоватий.

У тернопільському обласному управлінні поліції відбувся брифінг із приводу резонансного злочину — вибуху біля приватного будинку ректора Тернопільського економічного університету Андрія Крисоватого, внаслідок якого серйозно постраждали сам господар та його дружина (в обох — множинні осколкові поранення, у чоловіка — вибухова травма, йому ампутували кисть лівої руки, у жінки — дуже вражені очі, одне з яких врятувати лікарям не вдалося).
 
Як повідомив журналістам на брифінгу начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол, саморобну вибухівку з вражаючими елементами біля оселі керівника вишу було встановлено приблизно о 2-й ночі 4 вересня біля входу на подвір’я. Зробив це, за висновком правоохоронців, досвідчений спеціаліст, бо це вимагає ювелірної точності.
 
Відтак, коли Андрій Крисоватий рано-вранці вийшов на подвір’я і необачно підняв незрозумілий пакет, той вибухнув у нього в руках. На місці злочину слідчі виявили і записку такого змісту: «Подарунок від нас. Memento mori, ректор, memento mori» (у перекладі з латини — «пам’ятай про смерть». — Авт.). 
 
«На даний час стан здоров’я потерпілих важкий, але загрози життю немає, — сказав Олександр Богомол. — Проводять широкий комплекс слідчо-оперативних заходів, і ми надіємось на допомогу громадськості. Залучено підрозділи і для подальшої охорони потерпілих».
 
Також він провів паралель із подібним випадком, який трапився у Тернополі рівно місяць тому, і вказує на серійність злочинів.
 
Тоді, так само рано-вранці, у дворі одного з будинків у центрі Тернополя вибухнула подарункова коробка, встановлена на капот автомобіля дружини екс-заступника міського голови Володимира Камінського. Власниця авто не постраждала, бо «презент» узяв до рук випадковий перехожий, який і отримав травми, а зловмисника досі так і не знайшли.
 
— Особисто я пов’язую цi два випадки з одними і тими самими особами, які можуть бути причетні до цього злочину, — повідомив начальник обласної поліції. — В обох випадках разом із вибухівкою були залишені записки, на їх підставі ми розглядаємо версії особистої помсти, вимагання коштів, громадської та службової діяльності. В остан­ньому випадку конфлікти навколо ТНЕУ, пов’язані з землею, теж не будемо відкидати. Знаємо про те, що є окремі бізнес-інтереси, тому також будемо їх розглядати. Ця подія на контролі в керівника Нацполіції України, міністра внутрішніх справ . 
 
Прокуратура Тернопільської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом вибуху біля будинку ректора ТНЕУ Андрія Крисоватого. За даним фактом внесено відомості в ЄРДР та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України (замах на вбивство).
 
Тим часом, «у зв’язку із загрозою вчинення терористичних або диверсійних актів та враховуючи оперативну інформацію від правоохоронних органів», очільник Тернополя Сергій Надал доручив виконавчим органам влади вжити додаткових заходів безпеки, передусім — в освітніх, медичних, культурних та молодіжних закладах та установах, а також на об’єктах житлово-комунальної сфери. Керівникам відповідних підприємств, установ та організацій доведено до неухильного виконання правила першочергових дій у разі виявлення невідомих предметів.
 
Окрім цього, влада звернулася до населення міста із засторогою «не чіпати, не пересувати, не розкривати невідомі, підозрілі та вибухонебезпечні предмети, а при виявленні таких предметів або залишених без нагляду транспортних засобів — прохання невідкладно інформувати правоохоронні органи». 

ДОВІДКА «УМ»

Андрій Крисоватий народився 23 грудня 1965 року у селі Кошляки Підволочиського району Тернопільської області. У 1989 році з відзнакою закінчив Тернопільський фінансово-економічний інститут (нині ТНЕУ) за спеціальністю «Ревізія і контроль». Після закінчення вишу залишився працювати там — викладачем, старшим викладачем, доцентом кафедри економіки, обліку і контролю в невиробничій сфері, кафедри міжнародних валютно-фінансових відносин і податків, кафедри фінансів. Від лютого 2001-го — завідувач кафедри податків і фіскальної політики. У грудні 2006 року переведений на посаду проректора з навчально-організаційної роботи. З грудня 2011-го — проректор з науково-педагогічної роботи. З квітня 2013-го — ректор Тернопільського Національного економічного університету. Деякі ЗМІ називали його найбагатшим ректором України, бо у 2017-му сума задекларованих ним доходів сягала близько двох мільйонів гривень.