НОВИНИ ПЛЮС

10.09.2019

Звільнена за «віджим» землі 

Керівництво Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру звільнило з посади начальника Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області Світлану Мельничук. Вона проходить фігурантом у кількох кримінальних справах. Днями за місцем роботи та проживання Мельничук проводили обшуки співробітники НАБУ. Їй вручено підозру. Світлану Мельничук підозрюють у незаконному «віджимi» землі та махінаціях iз документами на право власності на землю. Тим часом керівник регіональної прокуратури Київської області повідомив про підозру адвокату, який створив та очолив організовану групу для рейдерського захоплення майна підприємства на понад 600 мільйонів гривень.

Жнива уповільнились

У порівнянні з минулим роком темпи збирання кукурудзи відстають на 76%, проте врожайність на 3,4% вища від минулорічної, повідомили експерти компанії «Украгроконсалт». Серед пізніх культур темпи збирання гречки відстають від торішніх на 53,6% з урожайністю на 4% вищою минулорічної, а темпи збирання проса випереджають торішні на 101,5% з урожайністю на 18,9% вищою.
Триває збирання соняшнику, середні показники якого можна порівняти з торішніми (валовий збір — на 1,2% вищий). Сою збираємо вполовину швидше, ніж рік тому, але її врожайність на 5,8% нижча.

Залізниця не встигає за портом

Через збільшення майже одночасно експортних вантажопотоків вугілля, руди і зерна спостерігаються проблеми на залізничному вузлі порту Південний, зізнався голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов. «По станції Берегова, вузол Південного, на сьогодні є проблема. Ціни на руду пішли вниз, і потрібно все швидко продати. Паралельно те саме відбувається з транзитом. Відкрито новий зерновий термінал MV Cargo і туди різко починає йти зерно. При цьому в зворотному напрямку пішло вугілля», — констатував Кравцов.

Агродотації переформатують

Усі державні дотації, пільги та державна підтримка будуть найближчим часом переглянуті, заявив Микола Сольський, народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з аграрної політики та земельних відносин на дискусії «Які фінансові інструменти зроблять ринок землі найбільш вигідним для малих та середніх фермерів». «Думаю, тут очікується найбільш радикальна зміна найближчим часом. Будуть змінені підходи і види дотацій. У більшості випадків вони будуть обнулені», — заявив Сольський. За його словами, всі пропозиції парламентський комітет наприкінці вересня — на початку жовтня передасть у парламент. «Однозначно суттєву частину коштів, із тих, що закладена у бюджет, переорієнтують на різного роду інструменти, пов’язані з викупом землі. У найближчі декілька тижнів це вже буде видно», — стверджує Депутат. Переформатування дотацій обговорюється на всіх рівнях влади. За словами міністра економічного розвитку, торгівлі і сільського господарства Тимофія Милованова, наразі готові 35 варіантів запуску ринку землі. 

Кому огірків?

Ринок огірків в Україні минулого тижня характеризувався невисокими темпами збуту і подальшим зниженням цін через велику пропозицію. Продавці говорять про значне збільшення поставок дешевого огірка з парникових теплиць. Це створило проблеми для великих господарств, багато з яких також змушені були вкотре знизити оптові ціни. Ближче до вихідних тепличні комбінати відпускали огірки по 8-10 грн/кг, що в середньому на 18% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Продукція з парникових теплиць пропонувалася до продажу за ціною 6-8 грн/кг, що в середньому на чверть дешевше, ніж тижнем раніше. Учасники ринку кажуть, що зниження цін було досить очікуваним, тому що з кожним днем зростає пропозиція огірка другого обороту, тоді як попит на продукцію залишається порівняно невисоким. І ціна на тепличні огірки в Україні вже в середньому на 21% нижча, ніж у першій половині вересня 2018 року. Тим часом у південних регіонах України розпочалося збирання огірків другої сівозміни.