Сенсаційна персоналія: Еліна Світоліна повернулася на рекордну для себе третю сходинку WTA

10.09.2019
Сенсаційна персоналія: Еліна Світоліна повернулася на рекордну для себе третю сходинку WTA

На очах у легендарної Серени Уїльямс 19-річна Б’янка Андрееску цілує головний трофей «Ю-Ес оупен». (Фото з сайтаwtatennis.com.)

Прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна — знову третя ракетка світу.
 
 
Після того, як у 2017 році їй уперше в кар’єрі й історії тенісної України вдалося потрапити до «топ-трійки» рейтингу Жіночої тенісної асоціації, талановита уродженка Одеси знову піднялася на третю сходинку світового табелю про ранги.
 
 
А повторити своє попереднє рекордне досягнення Еліна змогла завдяки участі у півфіналі цьогорічної Відкритої першості США.
 
 
Просунутися ж далі турнірною сіткою Світоліній не дозволила легендарна Серена Уїльямс, котра доволі легко, без шансів для українки, виграла півфінальний двобій — 6:3, 6:1.
 
Після того як американка, посіяна на турнірі під восьмим номером, вибила з розіграшу найрейтинговішу тенісистку, здавалося, що в колекції 37-річної Уїльямс-молодшої нарешті з’явиться 24-й за ліком «одиночний» «шолом».
 
Утім Серені знову не пощастило. На очах своїх співвітчизників вона програла четвертий поспіль фінал турніру «Великого шолома», в якому її кривдницею стала 19-річна Б’янка Андрееску з Канади (6:3, 7:5).
 
Донька імігрантів iз Румунії стала першою представницею Країни Кленового Листя, котрій вдалося виграти турнір iз найпрестижнішої тенісної серії.
 
Несподіваним успіх Андрееску є й в іншому контексті, адже за останні 15 років Б’янка — перший тінейджер, який виграв «шолом». До неї в юнацькому віці (17 років) в 2004 році «трав’яний» «гранд слем» виграла росіянка Марія Шарапова.
 
«Від самого початку фіналу я намагалася змусити Серену якомога довше грати кожен розіграш. Думаю, така тактика в подальшому дещо знітила мою суперницю», — сказала після гри Андрееску, котра завдяки тріумфу на «Ю-Ес оупен» в рейтингу WTA піднялася з 15-го на п’яте місце.
 
За словами новоспеченої тріумфаторки Відкритої першості США, вона вже не раз чула, як порівнювали її та Серени стилі гри.
 
«Нам подобається грати агресивно й завершувати розіграші якомога швидше. До того ж ми обидві вважаємо подачу своїм потужним інструментом. Однак мені хотілося б уникати подібних порівнянь і бути індивідуальністю», — наголосила Андрееску.
 
Цікаво, що в оновленому рейтингу WTA — на відміну від двох останніх своїх суперниць на «Ю-Ес оупен»-2019 — Серена Уїльямс була змушена зробити крок донизу. При цьому на вершину жіночого табелю про ранги піднялася Ешлі Барті з Австралії.
 
Щодо чоловічих баталій на кортах «Флешинг Мідоуз», то в неймовірно запеклій боротьбі головний приз отримав зірковий іспанець Рафаель Надаль, котрий, без перебільшення, вигриз трофей у 23-річного москвича Даниїла Медведєва.
 
У битві досвіду та молодості перемогу в п’яти сетах відсвяткував титулований іспанець, забравши до своєї колекції четвертий за ліком «американський шолом», — 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4.
 
Водночас успіх на «Ю-Ес оупен» не дозволив Рафаелю потіснити з чільної позиції в рейтингу АТР серба Новака Джоковича, щоправда, його відставання від лідера чоловічого тенісу тепер обліковується лише кількома сотнями залікових балів.