Справа однієї гри: збірна Укаїна зробила вирішальний крок назустріч футбольному Євро-2020

10.09.2019
Справа однієї гри: збірна Укаїна зробила вирішальний крок назустріч футбольному Євро-2020

У Вільнюсі проти місцевої національної команди українська збірна грала, як удома. (Фото пресслужби УАФ.)

В Україні вже починають потроху готуватися до святкування виходу нашої вітчизняної збірної на чемпіонат Європи-2020.
 
 
Формально «синьо-жовті» ще не мають путівки на майбутній єврофорум, водночас турнірне становище в групі «В» говорить про те, що команда Андрія Шевченка має величезні шанси на здобуття однієї з двох прямих перепусток від своєї «пульки» на ЧЄ.
 
 
Перемігши минулого «уїк-енду» Литву, в кваліфікації на Євро-2020 команда Андрія Шевченка набрала 13 очок iз 15 можливих, чого раніше у відборах на ЧЄ «синьо-жовтим» ніколи не вдавалося. При цьому дехто зі знаних футбольних експертів говорить про Євро-2020 для збірної України як про доконаний факт.
 
«Вітаю всіх iз виходом на ЧЄ-2020. Залишилися тільки нудні формальності, і дочекатися самого турніру», — одразу після яскравого успіху у Вільнюсі заявив знаний футбольний журналіст, колишній член виконкому ФФУ Артем Франков, хоча згодом заявив, що не варто поспішати з вітаннями, адже це «трохи неправильно».
 
За певних обставин уже в наступному турі збірна України може достроково оформити свій вихід iз групи: для цього, перш за все, 11 жовтня вдома потрібно буде перемоги аутсайдера групи — Литву.
 
«Поки ми своє головне завдання не вирішили, і було б неправильно міркувати, що ми робитимемо на Євро-2020. Попереду на нас чекають дуже тяжкі три гри. Наше завдання — набрати в них максимум, щоб потрапити на чемпіонат Європи», — відзначив головний тренер української збірної Андрій Шевченко.
 
В останніх двох турах на українську команду чекають непрості суперники — Сербія і Португалія. Однак думається, що в тих поєдинках уже без додаткового психологічного тягаря, маючи омріяні перепустки, «синьо-жовті» просто боротимуться за статус кращої збірної групи.
 
Литовські футболісти не надто часто турбували ворота Андрія П’ятова.
Фото з сайта lff.lt.
 
Як для лідера групи, матч у Вільнюсі «синьо-жовті» провели доволі показово, здобувши розгромну перемогу — 3:0. «Ми дуже задоволені результатом. Команда показала хорошу цілісну гру, хоча ми й припустилися кількох необов’язкових помилок у захисті», — сказав Шевченко.
 
По суті, єдина проблема, з якою зіштовхнулися українські збірники у Вільнюсі, — штучне покриття на арені протистояння. «На таких полях, як у Вільнюсі, грав на початку своєї кар’єри. — відзначив півзахисник «синьо-жовтих» Тарас Степаненко. — До них звикнути непросто. Відскок інший, специфічний, потрібен час, аби звикнути. Проте вважаю, що ми контролювали гру і заслужено перемогли».
 
Водночас футболісти української команди відзначають неймовірну підтримку вітчизняних уболівальників у столиці Литви. «Величезне спасибі нашим уболівальникам за те, що приїхали й підтримали нас в іншій країні. Їхня заслуга в перемозі дуже велика», — наголосив «вінгер» «синьо-жовтих» Андрій Ярмоленко.
 
Президент Української асоціації футболу Андрій Павелко додає: «Сьогодні ми грали ніби удома. Думаю, що це відчули усі. Окремо подяка за дружбу з литовською федерацією, з литовськими уболівальниками, які сьогодні показали, що Литва і Україна — це одна загальна команда однодумців».
 
Перемогу ж, за словами очільника Української асоціації футболу, команда Андрія Шевченка здобула, перш за все, для наших героїв, котрі повернулися з російського полону додому.
 
На стадіоні Литовської федерації футболу збірна України досить швидко пристосувалася
до специфіки синтетичного поля, а 31-річний натуралізований бразилець Марлос забив
свій дебютний гол за «синьо-жовтих».
Фото з сайта unian.net.
 
Щодо самої гри проти литовців, то підопічні Шевченка подарували своїм шанувальникам іще один поєдинок високого рівня, порадувавши їх і змістовними діями, й красивими голами.
 
Водночас у вівторок збірна України вільна від ігор відбору. Відтак використає цей день для контрольного поєдинку проти збірної Нігерії.
 
«Знайти на цю дату суперника з Європи було дуже складно, адже це не день товариських матчів. Тому УАФ пішла на те, щоб зіграти з африканською командою. Це дуже хороша команда, призер Кубка Африки. Буде цікаво перевірити наші можливості», — пояснив вибір опонента Шевченко.
 
Додамо, що нігерійців збірна України прийме в Дніпрі, де «синьо-жовті» не грали з 2009 року, коли під час відбору на ЧС-2010 українські збірники переграли Англію (1:0). 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група А. Косово — Чехія — 2:1, Англія — Болгарія — 4:0.
Турнірне становище: Англія — 9 (3 матчі), Косово — 8 (4), Чехія — 6 (4), Чорногорія — 2 (4), Болгарія — 2 (5).
Група В. Литва — Україна — 0:3 (Зінченко, 7; Марлос, 27; Малиновський, 62; У: П’ятов, Болбат, Кривцов, Матвієнко, Миколенко, Малиновський (Безус, 80), Степаненко, Зінченко, Ярмоленко (Циганков, 60), Яремчук (Мораес, 65), Марлос), Сербія — Португалія — 2:4 (Міленкович, 68; Мітрович, 85 — Карвальйо, 42; Гедеш, 58; К. Роналду, 80; Б. Сильва, 86).
Турнірне становище: Україна — 13 (5), Португалія — 5 (3), Люксембург, Сербія — 4 (4), Литва — 1 (4).
Група С. Естонія — Білорусь — 1:2, Німеччина — Голландія — 2:4.
Турнірне становище: Півн. Ірландія — 12 (4), Німеччина — 9 (4), Голландія — 6 (3), Білорусь — 3 (5), Естонія — 0 (4).
Група D. Ірландія — Швейцарія — 1:1, Гібралтар — Данія — 0:6, Грузія — Данія — 0:0, Швейцарія — Гібралтар — 4:0.
Турнірне становище: Ірландія — 11 (5), Данія — 9 (5), Швейцарія — 8 (4), Грузія — 4 (5), Гібралтар — 0 (5).
Група Е. Словаччина — Хорватія — 0:4, Уельс — Азербайджан — 2:1.
Турнірне становище після 4 матчів: Угорщина, Хорватія — 9, Уельс, Словаччина — 6, Азербайджан — 0.
Група F. Румунія — Іспанія — 1:2, Норвегія — Мальта — 2:0, Фарери — Швеція — 0:4, Румунія — Мальта — 1:0, Швеція — Норвегія — 1:1, Іспанія — Фарери — 4:0.
Турнірне становище після 6 матчів: Іспанія — 18, Швеція — 11, Румунія — 10, Норвегія — 9, Мальта — 3, Фарери — 0.
Група G. Ізраїль — Македонія — 1:1, Словенія — Польща — 2:0, Австрія — Латвія — 6:0.
Турнірне становище після 5 матчів: Польща — 12, Австрія — 9, Словенія, Ізраїль — 8, Македонія — 5, Латвія — 0.
Група Н. Ісландія — Молдова — 3:0, Франція — Албанія — 4:1, Туреччина — Андорра — 1:0.
Турнірне становище після 5 матчів: Франція, Туреччина, Ісландія — 12, Албанія — 6, Молдова — 3, Андорра — 0.
Група І. Кіпр — Казахстан — 1:1, Шотландія — Росія — 1:2, Сан-Марино — Бельгія — 0:4.
Турнірне становище після 5 матчів: Бельгія — 15, Росія — 12, Казахстан — 7, Шотландія — 6, Кіпр — 4, Сан-Марино — 0.
Група J. Вірменія — Італія — 1:3, Фінляндія — Греція — 1:0, Боснія — Ліхтенштейн — 5:0, Вірменія — Боснія — 4:2, Фінляндія — Італія — 1:2, Греція — Ліхтенштейн — 1:1.
Турнірне становище після 6 матчів: Італія — 18, Фінляндія — 12, Вірменія — 9, Боснія — 7, Греція — 5, Ліхтенштейн — 1.