Щоб не виглядати, як дідько з пекла...

04.09.2019
Шановна редакціє «України молодої»! Вважаю вашу газету високоінтелектуальною та неупередженою, тому і передплачую її щорічно.
 
У нас велика сім’я, та кожен знаходить у газеті свою цікавинку — від передовиці до анекдотів. Мої в’їдливі діти (а їх у нас із дружиною шестеро) попрохали мене звернутися до вас із приводу ось такого анекдоту: «Позичила подрузі грошей на пластичну операцію — тепер не знаю, як вона виглядає». 
 
Основне значення слова «виглядати» — висуватись із чогось, дивитися кудись. Наприклад: виглядати з вікна, виглядати сина зі школи. Тому, коли потрібно оцінити чиюсь зовнішність, уживайте словосполучення «мати вигляд». Наприклад: «вона має гарний вигляд», а не «вона гарно виглядає».
 
Адже виглядає Сірко із пасльону. У народній творчості таких прикладів багато: «Виглядає, як дідько з пекла». Чи класичне Шевченкове: «...А он з-за гаю виглядає/ Ставок, неначе полотно...».
 
В орфографічних словниках є синонім до словосполучення «мати гарний вигляд»: виглядіти, вигляджу, виглядиш, виглядять тощо. 
Володимир КАЇРА
с. Темрюк, Нікольський район, 
Донецька область