В окупованому Криму жорстоко переслідують за відмову служити в армії РФ

04.09.2019
Жорстоким переслідуванням iз боку правоохоронних органів обернулося для мешканців Криму небажання проходити строкову службу в збройних силах країни-окупанта.
 
Як розповіли у прокуратурі Автономної Республіки Крим, iз 1 квітня 2015-го по 1 липня 2018-го до кримінальної відповідальності там притягнули 35 таких осіб.
 
Лише за минулий період 2019 року окупанти порушили 20 нових кримінальних справ, а у 17 випадках уже винесено обвинувальний вирок. Найчастіше справа обмежується штрафами за рішеннями судів у розмірі від 18 до 150 тисяч рублів (близько 8-71 тисячi гривень).
 
Як повідомляє КримSOS, щодо «ухильників» вживають заходи адміністративного характеру, але, очевидно, пізніше цi заходи будуть значно серйознішими. Це можуть бути примусові роботи на строк до двох років або арешт до шести місяців, або позбавлення волі на строк до двох років.
 
Так звана влада Криму регулярно розміщує в усіх містах i селищах півострова оголошення про кримінальну відповідальність за ухилення від призову на військову службу в Російській Федерації.
 
Ведуть тотальний військовий облік усіх кримчан призовного віку. Такі дії РФ на території анексованого Криму є порушенням Женевської конвенції IV i Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), що підтверджується у звітах прокурора МКС.
 
Пори те, що призов жителів окупованої території до армії держави-окупанта є грубим порушенням міжнародного права, до збройних сил РФ за роки окупації вже забрали понад 17 тисяч кримчан. Лише навеснi 2019 року в Криму мобiлiзували 3 тис. 400 осіб (Крим — 2,8 тис., Севастополь — 600) у рамках 9-ї призовної кампанії.
 
Фактично на території анексованого Криму ведуть агресивну та незаконну пропаганду служби в ЗС РФ. На думку коментаторів у соціальних мережах iз кримського сегмента, вже на початку навчального року кількість заходів мілітаристського характеру в кримських навчальних закладах, дитячих установах i таборах відпочинку перевищила всі розумні межі.
 
— Так, усім мозок плюндрують цією своєю вояччиною, — обурюється житель Криму Сейдамет Мустафаєв. — Нещодавно шукаємо з племінниками пісню, щоб поспівати в караоке, я питаю, яку пісню співати будемо? І в 11-річної дівчинки, явно вихованої в кримськотатарських традиціях, як автоматом вистрілюють лише назви військових пісень... Для мене це був шок, бо навіть я, дитина з «совка», так швидко б їх не знайшов!
 
Нагадаємо, що навесні нинішнього року Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду отримав зібрані експертами докази незаконного призову до російської армії кримчан, що є порушенням 4-ї Женевської конвенції.
 
Інформацію про грубі порушення прав людей у Криму активісти Кримської правозахисної групи збирають, аналізують i розсилають своїм колегам до різних країн світу.