Еліна Світоліна вперше в кар’єрі пробилася до 1/4 фіналу «Ю-Ес оупен»

04.09.2019
Еліна Світоліна вперше в кар’єрі пробилася до 1/4 фіналу «Ю-Ес оупен»

Аби знову стати третьою ракеткою планети, Еліні Світоліній необхідно дістатися півфіналу на Відкритій першості США-2019. (Фото з сайта unian.net.)

Попри те, що в нинішньому сезоні Еліна Світоліна обходиться без турнірних тріумфів, саме 2019-й став для прими вітчизняного тенісу знаковим у контексті її виступів на турнірах iз серії «Великого шолома». Півфінал на Уїмблдоні, чвертьфінал на «Ю-Ес оупен» — подібних висот у минулі роки найкраща тенісистка України не досягала.
Для того ж, аби знову повернутися на найвищу в кар’єрі — третю — сходинку рейтингу WTA, Еліні (після історичного потрапляння до чвертьфіналу «Ю-Ес оупен») достатньо було в 1/4 фіналу Відкритої першості США перемогти 16-ту ракетку турніру британку Джоанну Конту.
Примітно, що серед усіх учасниць чвертьфінальної стадії саме українській тенісистці належав найвищий номер посіву. При цьому п’ята сіяна Світоліна та восьма ракетка змагань — американка Серена Уїльямс — залишилися тими двома чвертьфіналістками, котрі входили до «топ-10» турніру й котрим, з огляду на статус, залишалося найбільше шансів на підсумкову перемогу в Нью-Йорку. На очне побачення Світоліна та Уїльямс-молодша мали вийти в півфіналі, однак перед тим їм потрібно було здолати Конту та Ван Цян з Китаю, відповідно. Відзначимо, що на попередньому етапі киянка (18-й номер посіву) вибила з розіграшу другу сіяну — ав­стралійку Ешлі Барті, котра незалежно від підсумків цьогорічного «Ю-Ес о­упен», після його завершення стане першою ракеткою планети. А все через те, що минулорічна тріумфаторка Відкритої першості США й поки що чинний лідер рейтингу Жіночої тенісної асоціації — японка Наомі Осака в четвертому раунді програла швейцарці Белінді Бенчич, залишившись таким чином без необхідних для збереження високої позиції рейтингових очок.
У випадку з Еліною Світоліною, котра ніколи раніше не досягала в Нью-Йорку чвертьфінальної стадії, кожна нова перемога на другому тижні змагань приносить їй важливі залікові бали. Утім навіть у випадку свого тріумфу на кортах «Флешінг Мідоуз» вище другого місця в табелі про ранги WTA Еліні піднятися не вдасться. Хоча й це буде для неї новим рейтинговим рекордом у кар’єрі.
Поки ж Світоліна тішиться своєму потраплянню до чвертьфіналу «Ю-Ес оупен», на шляху до котрого у третьому колі вона легко переграла свою землячку Даяну Ястремську (6:2, 6:0), а в четвертому змусила капітулювати господарку кортів Медісон Кіз (7:5, 6:4). Отже, у спортивному портфоліо найкращої тенісистки України з’явилося нове досягнення: вона стала першим представником вітчизняного тенісу, в активі котрого є виступ у чвертьфіналі кожного з чотирьох турнірів «Великого шолома».
Так само нова кар’єрна висота підкорилася й знаній вітчизняній «парниці» Людмилі Киченок, яка стала першою учасницею парних баталій із України, котрій удалося дістатися тієї ж таки чвертьфінальної стадії «Ю-Ес о­у­п­ен». У дуеті з відомою Оленою Остапенко з Латвії в 1/8 фіналу «Ю-Ес оупен»-2019 Людмила переграла переможців цьогорічного парного турніру на Уїмблдоні — Барбору Стрицову/Шувей Се — 6:4, 6:3.
Повторивши таким чином власний успіх на «Ролан Гарросі», де україно-латвійський дует також дістався чверть­фіналу.