Газ у суміші з історичними проблемами: головне про зустріч Зеленського з польським колегою та віцепрезидентом США

03.09.2019
Газ у суміші з історичними проблемами: головне про зустріч Зеленського з польським колегою та віцепрезидентом США

Володимир Зеленський помітив у відносинах двох країн прорив. (Фото з сайта unian.ua.)

Президент України Володимир Зеленський узяв участь у меморіальних заходах до 80 роковин початку другої світової війни у Варшаві.

 

В рамках цього візиту відбулася зустріч українського президента з польським колегою Анджеєм Дудою та віцепрезидентом США Майком Пенсом. 

«Прорив» у польсько-українських відносинах 

Під час зустрічі з президентом Польщі йшлося передусім про подолання історичних розбіжностей та економічну співпрацю. Зокрема, очільники України та Польщі домовились усунути історичні суперечності між країнами, а Володимир Зеленський навіть запропонував побудувати на кордоні спільний меморіал примирення. Про це говорили на спільному брифінгу після зустрічі у Варшаві.
 
«Не відлига у відносинах, а прорив — я так охарактеризував би підсумки першого дня мого візиту до Польщі», — написав згодом Володимир Зеленський на своїй сторінці у «Фейсбуці».
 
Історичні суперечності в останні роки були серйозною проблемою у відносинах двох країн. Найгострішим моментом стала зупинка пошуку, облаштування та узаконення польських місць пам’яті в Україні у відповідь на демонтаж низки пам’ятників загиблим українцям у Польщі, зокрема і воїнам УПА.
 
«Ми б хотіли обидва, щоб на цьому тлі відбулась нормалізація міжлюдських відносин. Дорога до цього — щоб кожна людина, яка загинула чи яку вбили, була вшанована та отримала своє ім’я та прізвище, мала надмогильний пам’ятник, щоб на табличці було прізвище, щоб на братських могилах це було реалізоване. Для цього потрібні ексгумаційні роботи», — заявив пан Дуда. Він попросив Зеленського скасувати мораторій, «запроваджений попередньою владою».
 
За словами президента Дуди, Зеленський пообіцяв зробити це після завершення формування виконавчої влади. «Пан президент заявив, що новий уряд — на етапі формування, і це питання буде реалізоване», — заявив Дуда.
 
Президенти не уточнювали, про які саме кадрові зміни йдеться, але в останні роки польська сторона критикувала Інститут національної пам’яті та його керівника Володимира В’ятровича, який займав жорстку позицію паритету в питанні впорядкування м­ісць пам’яті в Україні та Польщі. 
 
Варто нагадати, що Сенат Польщі наприкінці січня минулого року проголосував суперечливий законопроект, що передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.
 
«За» проголосували 57 сенаторів, переважно з керівної партії «Право і Справедливість» («ПіС»), проти — 23 сенатори опозиційних сил, двоє сенаторів утрималися. Польська сторона використовувала ексгумаційні роботи для збирання доказів про «злочини українських націоналістів», звідси і така реакція попередньої української влади. Схоже, що команді Зеленського до таких звинувачень польської сторони байдуже. 
 
Володимир Зеленський пообіцяв, що готовий розблокувати надання дозволів на проведення пошукових робіт в Україні, а польська сторона аналогічного дозволу українській стороні не надає,  натомість обіцяє власноруч упорядкувати українські місця пам’яті в Польщі.
 
В останні кілька років Україна тому і зупинила роботи з пошуку, впорядкування та узаконення польських місць пам’яті, бо це було відповіддю на знищення чи демонтаж десятків українських пам’ятників у Польщі.
 
Через відсутність належної реакції польської влади на нищення українських пам’ятників Інститут національної пам’яті призупинив процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України.
 
Польська сторона послідовно звинувачує вояків УПА у знищенні поляків під час «Волинської трагедії». Натомість з українського боку лунають аргументи, що під час Другої світової війни атаки на цивільне населення відбувались як з боку українських загонів, так і польських. Президент Петро Порошенко під час попередніх візитів до Варшави вибачався і просив про взаємне прощення українців та поляків.

США продовжать підтримувати Україну

Віцепрезидент США Майк Пенс у неділю, 1 вересня, вперше зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським та заявив про підтримку Києва та територіальної цілісності України.
 
«США підтримують народ України, особливо з 2014 року. Ми рішуче виступали за територіальну цілісність України», — заявив Майк Пенс у Варшаві під час брифінгу з Володимиром Зеленським.
 
«І я можу запевнити вас, що ми продовжуватимемо підтримувати народ України у справах безпеки, територіальної цілісності, включно із законною вимогою України стосовно Криму», — цитує пана Пенса агенція «Рейтер».
 
«Провів чудову зустріч з президентом України Зеленським. Ми обговорили питання безпеки, енергетики, економічного зростання та прогресу щодо його програми реформ. Під керівництвом президента Дональда Трампа відносини між Україною та США ніколи не були міцнішими!» — написав Пенс пізніше в соцмережі «Твіттер».
 
Однак Пенс не дав відповіді стосовно долі запланованих раніше 250 мільйонів доларів військової допомоги США Україні, зазначає dpa. Наприкінці серпня американські ЗМІ — Politico та CNN — повідомляли, що президент США Дональд Трамп серйозно розмірковує, щоб заблокувати військову допомогу Україні. Він доручив радникам переглянути ініціативу щодо підтримки безпеки України.
 
Ці кошти призначалися для закупівель українською стороною зброї, обладнання, розвідувальної техніки і проведення військових тренінгів. Окремою статтею, зокрема, проходило придбання Києвом виробів військового призначення, на яке Конгрес США виділив приблизно 50 мільйонів доларів. Про виділення Україні ще 250 мільйонів доларів «для зміцнення військово-морського і сухопутного потенціалу» було оголошено 18 червня.

Польща, США та Україна підписали газову угоду 

2021 року Польща зможе постачати Україні 6 мільярдів кубометрів газу. Таку декларацію висловив уповноважений польського уряду в справі стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наїмський.
 
Це перед­бачено угодою, яку підписали представники Польщі, США та України 31 серпня у Варшаві. За словами міністра Пйотра Наїмського, метою є диверсифікація постачання газу в Україну, яка в цьому питанні залежить від Росії.
 
Така можливість відкриється в момент розбудови терміналу зрідженого газу в Свіноусті та будівництва газопроводу Baltic Pipe, що з’єднає Польщу з Норвегією. Необхідно також розбудувати газотранспортну систему в Польщі.
 
Пйотр Наїмський повідомив, що зараз Польща може постачати в Україну приблизно 1,5 мільярда кубометра газу. За два роки потужність газопорту в Свіноусті збільшиться на 50 відсотків — до 7,5 мільярда кубометрів. Зав­дяки цьому з’явиться можливість приймати зріджений газ зі США, який придбає українська сторона, або Україна може купити газ у польської Нафтогазової компанії.
 
Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Данилюк наголосив, що залежність від Росії має не лише економічні, а й політичні наслідки. Єдиний вихід, як він сказав, — диверсифікувати постачання. Тому наступним кроком є можливість доступу до зрідженого газу з інших країн, перш за все зі США.