Тропічний циклон «Доріан» найвищої сили вдарив по Багамах: і рушив на США

03.09.2019
Тропічний циклон «Доріан», який прямує над Атлантичним океаном до штату Флорида у США, сягнув найвищої можливої сили — урагану 5-ї категорії — і 1 вересня вдарив по Багамських островах.
 
 
П’ята  категорія, за шкалою Саффіра-Сімпсона, означає сильні руйнування і небезпеку для життя людей.
 
 
До цього він ще як ураган найслабшої, 1-ї, категорії пройшов 28 серпня над Пуерто-Рико. 
 
За даними Національного центру ураганів США, швидкість вітрів у ньому нині становить 295 кілометрів за годину з поривами до 354 кілометрів за годину. Таким чином, за всю історію наукових спостережень «Доріан» є другим найсильніший ураганом після «Аллена» 1980 року.
 
Крім потужних вітрів, ця стихія несе сильні зливи, які затоплюють значні території. З островів Абако, частини Багамського архіпелагу, в соцмережах публікують зображення родинних будинків із зірваними ураганом дахами, затоплених до середини першого поверху. Метеорологи прогнозують випадання 76 сантиметрів дощу і можливе різке підвищення рівнів води на висоту до 6–7 метрів.
 
Як заявив прем’єр-міністр Багам Губерт Мінніс, «ми опиняємось перед випробуванням, якого не було ще ніколи».
 
Він назвав «Доріана» катастрофічним та «ураганом-монстром». Повідомлень про жертви станом на вчора не було, але вже говорили про значні руйнування на північному заході Багамських островів.
 
Тим часом у Флориді, від берегів якої ураган віддаляло вчора трохи більше ніж 100 кілометрів, почали евакуацію мешканців окремих місцевостей, вразливих до повеней. Національний ураганний центр США прогнозує зсуви ґрунту в прибережних районах Флориди.
 
Надзвичайний стан в очікуванні на сильні вітри й опади оголосили й у кількох сусідніх штатах — Джорджії, Південній і Північній Кароліні. Тут теж влада оголосила про часткову евакуацію мешканців.
 
Зокрема, губернатори Північної Кароліни і Джорджії Генрі Мак­мастер і Браян Кемп наказали евакуювати райони на узбережжі Атлантичного океану. У штаті Південна Кароліна, згідно з наказом губернатора, залишити свої домівки доведеться більш ніж 800 тисячам мешканців, передає агенція новин «Франс пресс».
 
Через наближення урагану президент США Дональд Трамп скасував поїздку до Польщі з нагоди 80-х роковин початку Другої світової війни, але, як зазначає агенція «Блумберг», натомість поїхав грати в гольф. За інформацією журналістів, 31 серпня президент провів кілька годин у приватному гольф-клубі на півночі штату Вірджинія. 
 
У багатьох американських магазинах і на заправках — черги: жителі скуповують їжу, ліки і пальне. Очікується, що вже ввечері у понеділок або в ніч iз понеділка на вівторок ураган може досягти узбережжя Флориди.
 
Але метеорологи висловлюють обережні сподівання, що «Доріан» іще може змінити напрямок руху й лише зачепити краєм суходіл у США, не ввійшовши на нього повністю.