Удень, увечері та вночі: за 11 днів фестивалю Bouquet Kyiv Stage пролунало понад 30 концертів

03.09.2019
Удень, увечері та вночі: за 11 днів фестивалю Bouquet Kyiv Stage пролунало понад 30 концертів

Нову програму представили на фестивалі сестри Тельнюк. (Фото Віталія МАРІАША.)

Другий фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage, організований Домом «Майстер Клас», пройшов у столиці наприкінці серпня, зібравши понад 30 тисяч відвідувачів.
 
 
Його фокус-темою обрано «Звуки міста». Напередодні події фестиваль обирав їх аудіозаписи, які надсилали охочі, аби на їх основі створити музичний твір — присвяту і подарунок Києву! 
 
 
Мистецький марафон тривав 11 днів поспіль. Це були покази українського кіно — 70 найкращих фільмів склали «Кінобукет». Цикл бесід під ясенем із відомими культурними діячами. Театралізовані екскурсії Софією Київською. Інтерактивні події для дітей (зокрема, для тих, хто має аутизм) та для людей літнього віку.
 
А також візуальне мистецтво, 4 виставки: українського живописця, графіка і монументаліста Олександра Дубовика «Білий Букет»; «Автопортрет з букетом» за участі 30 митців; «Зупинись. Дивись. Мистецтво» Вікторії Зубенко та фотовиставка Кіри Кузнєцової «За п’ять хвилин до початку...» 
 
«Дві головні родзинки фестивалю — його локації та зміст. Адже всі заходи відбувалися у самому серці Києва — на території заповідника Софія Київська та під дахом музею Золоті Ворота, — ділиться Ірина Буданська, ідейна натхненниця, головна організаторка фестивалю, засновниця Дому «Майстер Клас». — А програма унікальна тим, що протягом 11 днів ми створили таку концентрацію різних концертів, екскурсій, дискусій, кінопоказів, інтерактивних програм, що кожен зміг відчути себе в самому центрі цього яскравого букету».
 
Удень, увечері та вночі пройшло 60 івентів, пролунало більше 30 концертів для дітей і дорослих — електронна, експериментальна музика, класична, джазова, сучасна камерна і симфонічна, концерти українських та зарубіжних гуртів, оркестрів за участі всесвітньо відомих солістів і диригентів. Можна було зустріти учасників із США, Канади, Японії, Китаю, Кореї, Франції, Австрії та України. Серед організаторів — компанія U Artist Music (США). 
 
Від прізвищ музикантів у знавців перехоплювало подих: легендарний мультиінструменталіст і композитор Ейстен Севог та співачка Бенедикте Торгет із Норвегії, піаніст Олексій Гринюк і скрипаль Андрій Бєлов, американо-ізраїльський джазовий піаніст Гай Мінтус, оперні співаки Теммі Генсрад та Ніколас Ішервуд із США та багато інших. Участь у фестивалі взяли п’ять оркестрів: New Era Orchestra, Національний президентський оркестр, Kyiv Fantastic Orchestra, «Віртуози Києва» та «Київські солісти».
 
У сакральному серці Києва, місці сили, серед величних храмів та вікових дерев саду Софії Київської, вирувала неймовірна атмосфера краси, таланту, вишуканого смаку. Це були світлі вібрації теплих ароматів літа і звуків, синергія духу 350 митців та музикантів світової культури. Неймовірними були музичні програми, які демонстрували креативний підхід сучасної музики до мультижанровості, перформансу, в поєднанні світлових інсталяцій, експериментального звучання, полістилістики. У проектах «Точка перетину» Назгуль Шукаєвої та LMaluma group, кросжанрової групи DZ’OB, «На вільному просторі: ніч, квіти, птахи...» піаніста Євгена Громова, «Маргіналії» відомої у світі композиторки Вікторії Польової.
 
У заключному концерті «Українські сезони» виступали фольклорний ансамбль «Божичі» та New Era Orchestra (диригент Тетяна Калініченко). Фольклор і бароко створили органічну сучасну мову, а кримськотатарська весільна пісня у фіналі Bouquet Kyiv Stage всім нагадала: Крим — це Україна!