Вільний продаж: чи запустить нова влада ринок землі і якою є головна небезпека

03.09.2019
Вільний продаж: чи запустить нова влада ринок землі і якою є головна небезпека

Українські аграрії переважно доволі насторожено ставляться до вільного продажу землі-годувальниці. Шанс переконати їх у тому — високий рівень підтримки президента Зеленського. (Фото з сайта rbc.ua.)

 Нова українська влада, очолювана президентом Володимиром Зеленським, яка сьогодні офіційно і врочисто вступає у свої права, схоже, таки має намір відкрити ринок землі.

 

Крок, безумовно, позитивний для економіки держави, але лише в одному випадку: якщо під час відкриття ринку максимально усунути корупційну складову.

 

Ту саму, яка під час врегулювання земельних питань може виявитися критичною для вітчизняного АПК та загалом для вітчизняного соціуму. 

Втрачені мільярди

За підрахунками експертів, через мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель Україна торік втратила 22,5 млрд доларів у структурі ВВП. Це на 17% більше від його фактичного рівня! Іншими словами, якби мораторію не було, то в минулому році сільське господарство могло б згенерувати близько 35,8 млрд доларів доданої вартості замість фактичних 13,3 млрд доларів.
Земельне питання було одним із небагатьох, про що тоді ще кандидат у президенти Володимир Зеленський висловлювався чітко, прямо і неоднозначно: ринок землі треба виводити з тіні. Далі про своє прагнення господарювати на землі цивілізовано президент Зеленський повторював не раз. Один із останніх — у розмові з президентом групи Світового банку Девідом Малпассом. Мета — провести земельну реформу та демонополізувати економіку.
 
«Під час нашої зустрічі президент Зеленський підтвердив прагнення реалізувати кілька ключових заходів, спрямованих на зростання: провести земельну реформу, відмежувати володіння транзитними активами від НАК «Нафтогаз України», демонополізувати економіку та державні підприємства й поважати незалежність центрального банку», — написав Малпасс, додавши, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення підриває надійність володіння землею та перешкоджає використанню землі як забезпечення для доступу до кредитних ресурсів.
Закон про ринок землі в команді Зеленського обіцяють уже цьогоріч. А до літа наступного року цей ринок, на їхню думку, має вже повноцінно запрацювати. «З огляду на те, що закон повинен бути ухвалений в нинішньому році, модель необхідно обговорити з суспільством дуже швидко... Це не кінцевий законопроект, і його буде опубліковано для обговорення. Умовно, ми приймаємо закон у цьому році, а на практиці він вступає в силу влітку-восени наступного», — заявив радник заступника голови Офісу президента Денис Малюська, додавши, що головними умовами запуску ринку землі є успішна боротьба з рейдерством, кредитування потенційних покупців і наведення порядку в Держгеокадастрі. 
 
«Політичне рішення Зеленський ухвалив уже давно: земельній реформі бути!.. Зараз ми відкриті для обговорення з тими, хто глибоко розбирається в темі аграрного сектору. На даний момент, крім дедлайнів, ми нічого не озвучували, і не тому що в нас немає ідей, а тому що ми хочемо вислухати експертів», — додав представник ЗЕкоманди. 
 
Працівник Офісу президента при цьому визнає: якщо залишити стан справ із рейдерством таким, як сьогодні, то запуск ринку землі означав би силові захоплення і протиправну діяльність. За його словами, мусить існувати організація, яка забезпечить доступ тих, хто хоче придбати земельну ділянку, до кредитування. Так само він сподівається на співпрацю зі Світовим банком, щоби забезпечити фінансування. 

Гроші для реформи

Голова правлячої партії «Слуга народу» Дмитро Разумков додав: перед ухваленням документа Верховна Рада мусить захистити права власників земельних паїв і приватних інвесторів. Іншими словами, спершу необхідно захистити національні інтереси і безпеку країни, а вже тоді скасовувати мораторій. Також, на його думку, необхідно розрізняти питання ринку землі в дер­жавній і приватній власності. «Якщо громадяни точно знають, хто є власником тієї чи іншої ділянки землі, то щодо дер­жавної існує дуже багато питань. Чиновники, які раніше займали високі посади, на питання, скільки сільськогосподарської землі у власності дер­жави, мені відповісти не змогли», — сказав Разумков. 
 
Наші реформи радо підтримають міжнародні фінансові інституції. Так, Міжнародний банк реконструкції та розвитку, який входить до групи Світового банку, надасть Україні кредит в 200 млн доларів задля реалізації програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України». Про це днями домовилися міністр фінансів Оксана Маркарова і директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен. 
 
Залучення позики дозволить створити і ввести в загальний доступ Державний аграрний реєстр, провести інвентаризацію земель держвласності і внести відомості про них до Дер­жавного земельного кадастру, розробити методологію розробки планів землекористування для об’єднаних територіальних громад, провести супутникове картографування території України, посилити систему державного контролю на державному кордоні України з урахуванням вимог ЄС і світових практик. Також розробити і ввести в експлуатацію інтерактивну інформаційну систему про безпеку харчових продуктів та вимоги ринків експорту, створити автоматизовану систему для оповіщення всіх сторін про зміни в Державний земельний кадастр, підвищити обізнаність власників і користувачів земельних ділянок щодо прав на землю та способів їх захисту.