Гімнаст Олег Верняєв та шаблістка Ольга Харлан отримали по 11-й нагороді «спортсмен місяця»

03.09.2019
Роздаючи  традиційні щомісячні нагороди, Національний олімпійський комітет наприкінці літа відзначив гімнаста Олега Верняєва та шаблістку Ольгу Харлан 11 за ліком номінаціями «спортсмен місяця».
 
 
Головною спортивною зіркою червня в Україні став Олег, який, попри травми та перенесену три місяці тому операцію, здобув на Європейських іграх у Мінську «золото» у вправах на брусах та «срібло» в багатоборстві й вправах на коні. 
 
 
А липень став справжнім випробуванням для фехтувальниці Ольги Харлан. Незважаючи на виснажливу боротьбу з росіянкою Софьєю Вєлікою (15:14) у фіналі ЧС, Ольга здобула перемогу над першим номером світового рейтингу та завоювала своє шосте планетарне «золото». 
 
При цьому відзнаки найкращих тренерів місяця отримали Геннадій Сартинський (тренер Олега Верняєва) та Юрій Марченко (тренер Ольги Харлан), які привітали своїх вихованців iз високим результатом та висловили слова подяки всім, хто підтримує український спорт, зокрема федерації фехтування,  федерації гімнастики, Збройним силам України та ФСТ «Динамо».
 
Нагороди НОК вручав Сергій Бубка, зазначивши, що це вшанування найкращих спортсменів та тренерів — історичне, адже нагороджуються одразу двоє рекордсменів за кількістю отриманих від національного комітету відзнак «кращого спортсмена місяця».
 
У коментарі «УМ» про свою найважливішу медаль титулована Харлан каже: «Кожна нагорода — це неймовірно важка праця, адже потрібно доводити  майстерність знову і знову. Не можу сказати, що якась одна викликає більші емоції та ціниться вище. Хоча для будь-якого спортсмена є ті призи, які здаються вагомішими за значенням, як-от за Олімпійські ігри та чемпіонати світу». 
 
При цьому Ольга дає поради, як долати психологічні труднощі, котрі неодмінно виникають на шляху професійного спортсмена. «Це дуже складно, але я вважаю, що все залежить від часу, адже він дійсно «лікує».
 
Після невдачі на змаганнях за кілька днів я знаходжу щось позитивне у своєму житті, починаю розуміти, що на цьому конкретному турнірі все не закінчується. Проводжу час iз друзями й думаю про світле майбутнє, наступні цілі та як їх досягти. Головне — не впадати у відчай та аналізувати свої хиби», — зазначає іменита шаблістка з Миколаєва. 
 
Її знаний колега по олімпійській збірній Олег Верняєв спеціально для «УМ» ділиться щоденним розкладом чемпіона: «О 7:30 — прокинувся, 7:45 — зарядка  (30-40 хвилин), далі сніданок. З 10 до 13:00 — тренування. Обід. Потім сон. З 16 до 19:00 ще одне тренування. Вечеря. У четвер тільки одне тренування, а також баня. Єдиний вихідний у робочому тижні — неділя».
 
Зазначимо, що тренування гімнастів відбуваються на олімпійській базі в Кончі-Заспі, тому що вона одна в Україні, де є всі необхідні умови для якісної підготовки. Комплексно відновлюватися після травм часто нелегко через навантаження.
 
Проте зараз гімнаст уже в кращій формі. Про мотивацію відповідає з гумором: «Хто  «вколе», хто «підколе», хто допоможе. То Оля Харлан вийде вперед, то ще щось підштовхне до нових звершень. Усе разом збирається в одну ціль, мрію». 
 
Найважливішою річчю для спортсмена, вважає олімпійський чемпіон Ріо-2016, є психологічна стійкість, адже всі спортсмени діляться на два типи: чемпіони світу за тренуваннями і чемпіони світу за змаганнями. «Ти можеш на тренуваннях бути «найяскравішим», а на змаганнях кудись просто «зникати» або навпаки», — пояснює Верняєв.
 
***
 
Водночас найуспішнішим вітчизняним спортсменом у серпні, на думку НОК, стала дзюдоїстка Дар’я Білодід, котра нещодавно в Токіо здобула титул дворазової чемпіонки світу.