Українським волейболісткам не вдалося пробитися до «плей-оф» чемпіонату Європи

30.08.2019
Українським волейболісткам не вдалося пробитися до «плей-оф» чемпіонату Європи

У запеклій боротьбі за місце в «плей-оф» ЧЄ-2019 українські волейболістки поступилися збірній Словенії. (Фото з сайта cev.eu.)

Після трьох поспіль поразок на старті ЧЄ-2019 перед­останній поєдинок жіночої волейбольної збірної України в групі перетворився для неї на момент істини, адже в грі проти збірної Словенії мало вирішитися майбутнє команди Гарія Єгіазарова на єврофорумі. 
 
 
Загалом, лише перемога над словенками залишала українській збірній шанс на участь у «плей-оф», куди, за регламентом турніру, потрапляють по чотири кращі збірні з чотирьох секстетів.
 
 
Відзначимо, що ЧЄ-2019 приймають одразу чотири країни — Туреччина, Словаччина, Угорщина та Польща. В останній, до слова, свої матчі єврофоруму й проводила українська збірна.
 
Програвши по черзі не останнім у континентальному рейтинзі збірним Бельгії, Італії та Польщі, головний тренер української збірної зазначив: «Я бачу, що з кожною грою ми додаємо. Це прослідковується і в цифрах, і в якості гри. Нам потрібно зберегти цей ритм. Якщо будемо так грати, то результат буде на нашу користь».
 
Збірна Словенії, котра лише вдруге бере участь у фінальній частині ЧЄ, перед побаченням з Україною переграла аутсайдера «пульки» — національну команду Португалії — відтак успіх в дуелі з українськими волейболістками гарантував їм виграш останньої з чотирьох перепусток до «плей-оф». Звісно, подолати груповий етап прагнули й вітчизняні волейболістки.
 
«Потрапити до «плей-оф» важливо для подальшого розвитку волейболу в Україні, для наших уболівальників. Це важливо для рейтингу збірної, для нашого авторитету та, що важливо, для менталітету наших гравців», — відзначив президент Федерації волейболу України Михайло Мельник.
 
Як наголосив очільник ФВУ, перемагати Словенію потрібно було за будь-яку ціну, адже поразка закриє «синьо-жовтим» дорогу до «плей-оф».
 
Команда Гарія Єгіазарова, складена переважним чином із «легіонерок», жваво розпочала доленосну битву зі словенками й виграла стартову партію. Щоправда, низка простих помилок призвела до провалу в другому сеті, після чого «синьо-жовтим» знову довелося розпочинати все спочатку.
 
Третя партія знову додала неабиякого оптимізму уболівальникам української команди. Проте, як виявилося згодом, то була остання радісна подія в матчі.
 
Хоч як намагалися підопічні Єгіазарова спіймати свою гру, словенські волейболістки по­стійно на крок випереджали українську збірну, в діях котрої, слід визнати, бракувало стабільності та зіграності.
 
Свою перевагу над опонентом словенки продемонстрували й на «тай-брейку», достроково позбавивши таким чином українську команду шансів на вихід із групи.
 
Відтак заключна зустріч на ЧЄ-2019 (проти Португалії) перетвориться для «синьо-жовтих» на матч престижу, в якому вони зможуть набути додаткового змагального досвіду, котрого вочевидь так бракує нашій команді для успішного виступу на міжнародній арені. 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Група В. Бельгія — Україна — 3:0 (25:10, 25:19, 25:22), Україна — Італія — 0:3 (16:25, 18:25, 10:25), Польща — Україна — 3:1 (20:25, 25:11, 25:22, 25:15), Україна — Словенія — 2:3 (25:22, 21:25, 25:18, 21:25, 8:15).
Турнірне становище: Італія — 12 (4 матчі), Бельгія — 11 (5), Польща — 10 (4), Словенія — 5 (5), Україна — 1 (4), Португалія — 0 (4).