Світ пропонує допомогу Бразилії у приборканні небачених пожеж лісів Амазонії

28.08.2019
Країни «Великої сімки» на саміті в минулі вихідні домовились допомогти бразильським пожежним та рятувальним загонам у гасінні пожеж на території бразильської Амазонії, яку за важливість для глобальної екології називають «легенями планети». За словами президента Франції, країни G7 готові виділити на приборкання вогню 20 млн доларів.
 
Але у вівторок, 27 серпня, уряд Бразилії... відхилив запропоновану «Великою сімкою» фінансову допомогу, повідомляє агенція «Франс Пресс».
 
Глава адміністрації президента Бразилії Жаіра Болсонару Онікс Лоренцоні заявив, що нехай ліпше запропоновані кошти благодійники використають на відновлення лісів у Європі.
 
Раніше, тиждень тому, Бразилія вже відмовилась прийняти допомогу, запропоновану урядом Німеччини, коли масштаби вогню ще не набрали таких катастрофічних розмірів. Але після цього бразильська влада під тиском кількох західних країн усе ж відправила на боротьбу з вогнем більше 40 тисяч військовослужбовців та авіатехніку.
 
Бразильські рятувальники не можуть опанувати вогонь уже декілька тижнів, тому пожежі набрали катастрофічних, не бачених раніше масштабів.
 
Водночас проблемою в гасінні пожеж в Амазонії є ультраправий президент країни Жаір Болсонару, якого називають латиноамериканським Дональдом Трампом.
 
Він заперечує наявність глобального потепління, звинувачує у розпалюванні пожеж у правічних лісах Амазонії... екологічних активістів. Критики закидають президенту Бразилії Джаіру Болсонару антиекологічну риторику та відсутність дій щодо незаконної вирубки лісів.
 
Станом на 24 серпня на території Бразилії було зафіксовано майже 80 тисяч випадків пожеж. Це найбільша кількість, починаючи з 2013 року, зазначається у дослідженні бразильського інституту космічних досліджень INPE.
 
Серйозність пожеж та неадекватна реакція бразильського уряду викликали протести у країні та в усьому світі. Минулої суботи президент Ради ЄС Дональд Туск визнав, що важко уявити, що блок ратифікує довгоочікувану угоду ЄС—Меркосур — знакову торгову угоду з країнами Південної Америки — тодi як Бразилія не може приборкати пожежі. А міністр фінансів Фінляндії навіть закликав ЄС розглянути питання про повну заборону імпорту бразильської яловичини.
 
Амазонія дуже важлива для світу тому, що там розташованi найбільші тропічні лісі у світі, які уповільнюють темпи глобального потепління. Ці ліси охоплюють низку країн, але більша їхня частина належить Бразилії.
 
Цей тропічний ліс також є домівкою для близько трьох мільйонів видів рослин і тварин та мільйона корінних народів Америки. Політичні лідери, знаменитості та екологи закликають врятувати Амазонію. До заклику захищати тропічний ліс приєднався також і Папа Франциск.