Animal ID: в Тернополі порахували безпритульних собак за міжнародною методикою

28.08.2019
Animal ID: в Тернополі порахували безпритульних собак за міжнародною методикою

Та сама програма ідентифікації безпритульних тварин у смартфоні.

Болючу для всіх населених пунктів України проблему безпритульних тварин укотре підняли на пресконференції у Тернопільському пресклубі громадські активісти та зоозахисники. У травні цього року в обласному центрі вперше проходив підрахунок безпритульних собак за методикою міжнародної організації World Animal Protection на базі унікального програмного забезпечення від команди Animal-id.info UA. Ініціювали його і провели активісти громадської організації «Вірне серце» та благодійного фонду «Вірні друзі». Представниця першої, зоозахисниця та активістка UAnimals Людмила Чеховська, детально розповіла про те, як саме проводили волонтери підрахунок тварин за допомогою смартфонів і встановленої на них програми. «Animal ID, — поінформувала Людмила, — це міжнародна платформа з ідентифікації тварин, як безпритульних, так і домашніх. Підрахунок відбувався вже з урахуванням такого досвіду в інших міст України, а необхідним він був тому, що вирішення будь-якої проблеми розпочинається, власне, з визначення й окреслення її масштабів. Точна інформація про кількість не дозволяє маніпулювати цифрами та дає змогу розробити ефективну стратегію вирішення проблеми. А отримані нами результати такі: станом на день проведення підрахунку на території міста проживало 527 без­притульних собак (досі, завдяки різним джерелам інформації, вважалося, що їх у місті кілька тисяч. — Авт.), приблизно порівну самців і самок. 21,5 відсотка з них стерилізовані, і трохи більше 5 відсотків виявилися потенційно хазяйськими, тобто це тварини або на самовигулі, або ж були загублені господарями. Детальніше про них — приблизний вік, стан здоров’я, наявність чипа тощо — є інформація на сайті Animal ID». 
Присутній на пресконференції через Skype-зв’язок Віктор Копач, засновник тієї самої міжнародної платформи ідентифікації тварин Animal ID, детально розповів про саму структуру та її діяльність. Зокрема, повідомив, що реалізація проекту розпочалася ще в 2011 році задля покращення ситуації з без­притульними тваринами, а сьогодні він уже охопив понад 40 міст України і працює в 15 країнах світу. Порівняння ж результатів підрахунків дає чітку картину того, як змінюється ситуація, а отже, наскільки ефективно працюють комунальні служби та інші організації, які займаються проблемами тварин, зокрема щодо стерилізації безпритульних та реєстрації власницьких. Це довів, наприклад, досвід Львова, де такий підрахунок проводився вже вчетверте. «А щодо кількості виявлених стерилізованих собак у Тернополі, то вона не є достат­ньою, — зауважив він, — бо, щоб кількість безпритульних тварин не зростала, треба, щоб ця цифра становила 40-50 відсот­ків. Кількість потенційно власницьких теж вказує, що важливо активніше проводити ідентифікацію і реєстрацію. Це мають впроваджувати всі ветклініки, і для цього вже є розроблена і випробувана система, яка готова для передачі вашому місту».
«Дуже сумні результати! — прокоментувала ситуацію з кількістю стерилізованих безпритульних собак у Тернополі голова громадської організації «Вірне серце» та засновниця благодійного фонду «Вірні друзі» Алла Ляпандра. — І незрозуміло, чому стерилізованих тварин так мало. Бо якщо вірити тим цифрам, якими оперувало ТОВ «Зооцентр», яке відповідало за цю роботу впродовж останніх років, то їх мало би бути до 50 відсотків. Значно вищі цифри озвучувало це товариство і щодо кількості безпритульних собак на вулицях міста — спочатку це було взагалі 7 тисяч собак, потім — від 2 тис. до 4 тис. Для порівняння, у Києві, за результатом останнього підрахунку, було зафіксовано три з половиною тисячі безпритульних собак. Дуже шкода, що тут немає представників «Зооцентру» Олени Дейнеки та Ірини Романової, бо в  нас до них дуже багато запитань.
Директор ТОВ «Дичків Хелп» (організації, яка відповідає за стерилізацію тварин зараз, бо ТОВ «Зооцентр» цим більше не займається) Володимир Тукало був присутній на пресконференції і свій виступ почав iз того, що погодився з неефективною роботою поперед­ників.
— Я знаю проблему і з волонтерської точки зору. Ми бачили це все, тому й подалися на тендер, відтак стали новим підрядником. Коли тільки приступили до виконання обов’язків, то виявили, що багато собак, що перебували в центрі тимчасового утримання, чомусь не стерилізовані (зараз стерилізовані всі) і що багато витрат покривалося коштами волонтерів. Найперша ж проблема ось у чому: міська рада закладає на стерилізацію однієї тварини трохи більше 600 гривень, а реальна вартість процедури в  нас — близько тисячі гривень, і це дуже впливає. Недешево обходиться і чипування тварин для їх ідентифікації. Ще однією великою проблемою є ситуація з навколишніми селами, які не є частиною тернопільської громади, зате є постійним «донором» безпритульних тварин. Щодо діяльності самого центру стерилізації, то на це також мають закладатися якісь базові кошти, а окрім цього — розроблені якась стратегія і план роботи на перспективу, бо підрядники змінюються, але не повинні починати все по-новому. Ми зараз робимо там ремонт, є виділені державні кошти на будівництво нових вольєрів.
У ході обговорення було порушено також низку інших важливих питань. Зокрема, проблему безпритульних котів, якою влада не спішить перейматися взагалі, бо вони «не страшні» для населення, тим часом багато невинних тварин страждають від елементарної людської бездушності і жорстокості. А також — проблему створення постійного притулку для тварин, над якою тернопільські волонтери б’ються вже роками, але знайти необхідне, бодай часткове, фінансування так і не можуть. «Звичайно, всіх тварин із вулиць не забереш, — зауважила Алла Ляпандра, — але це могло б суттєво покращити ситуацію, і якби стерилізаційний центр тісно співпрацював із таким притулком, як це зараз відбувається у Львові, то результат був би дуже відчутним. Хоча повного бюджетного фінансування ми б і самі не хотіли, бо досвід інших міст показав, що це перетворює притулки на своєрідні концтабори». Згадали зоозахисники і про нові правила утримання домашніх та безпритульних тварин, що їх не так давно розробила міська рада, от тільки незрозуміло, хто і як саме повинен їх впроваджувати та здійснювати відповідний контроль. Так що запитань без відповідей у цій сфері залишається так само багато, як і нещасних тварин на вулицях начебто файного міста.