«Асканія» не нова: на Київщині планують створити національний природний парк

23.08.2019
«За 60 кілометрів від Києва — одна з найбільш диких ділянок природи на Київщині з унікальною лісовою та водно-болотною фауною. Тут знайшли сірих журавлів, чорних лелек, орланів-білохвостiв i цілу низку інших, занесених до Червоної книги, птахів і тварин. Тут є рослинні угруповання, занесені до Зеленої книги, та оселища, що охороняються Бернською конвенцією», — заявив міністр екології України Остап Семерак. 
Парк має бути створено  на території Вишгородського та Іванківського районів Київської області, додає чиновник. Ця територія повинна була отримати заповідний статус iще в 2008 році, але указ Президента не погодило Дніпровсько-Тетерівське лісомисливське господарство, тому територія залишилася парком лише на папері. 
Нині відповідний указ готовий і був підписаний Остапом Семераком та відісланий на розгляд Кабінету Міністрів  України. Керівник Мінприроди стверджує, що на території майбутнього парку лишилася розвинена транспортна система, яку можна використовувати для розвитку туристичної мережі.  Міністр говорить, що збільшення неконтрольованих відвідувачів, байдужість щодо охорони території та відсутність наукового збереження серйозно загрожують екосистемі. Новий парк буде розташований близько від столиці і зможе відчутно посприяти активному розвитку регіону та туристичної, освітньої, природоохоронної галузей.
Нагадаємо, що парк у статусі заповідно-мисливського господарства був створений у 1967 році і призначався для полювань членів ЦК КПУ. У 2007 році господарство перейшло у власність президента-втікача Віктора Януковича (і це, на думку міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, як не парадоксально, дало змогу зберегти угіддя).