«Ми будемо культурно пробивати стіни!»: опоненти реформи початкової мистецької освіти готують позов до Мінкультури

23.08.2019
«Ми будемо культурно пробивати стіни!»: опоненти реформи початкової мистецької освіти готують позов до Мінкультури

На мирний протест проти псевдореформи до Мінкультури вийшло понад 2 тисячі осіб. 1 вересня активісти планують акцію біля офісу президента. (Фото надане організаторами.)

Уже на носі початок нового навчального року, а питання реформи початкової мистецької освіти досі є відкритим і болючим.
 
21 серпня в інформ­агенції ГолосUA відбулася прес-конференція на тему «Реформа мистецької освіти в Україні: чому Мінкультури діє так агресивно, або Системна криза управлінських компетенцій». Уже з назви зрозуміло, що провели її ті, хто бачить великі недоліки у пропонованих нововведеннях. 
 
«Раніше ми культурно стукали в двері, а тепер ми будемо культурно пробивати стіни», — заявив Олесь Журавчак, музикант, викладач Університету культури і мистецтв, який свого часу обіймав посаду заступника міністра культури, а нещодавно оприлюднив детального відкритого листа нинішньому очільнику відомства Євгену Нищуку з аргументами про недолугість окремих положень запропонованої реформи.
 
Активісти продовжують активно діяти в усіх напрямах. По-перше, вже через тиждень планується організація «круглого столу», участь у якому візьмуть кращі фахів­ці мистецької освіти. По-друге, активно формується робоча група для діалогу з Мінкультури, яке, щоправда, активно... ігнорувало останні тижні спілкування із небайдужими професіоналами. По-третє, офіційно оголошено про мирну акцію протесту під стінами офісу Президента у знаковий для освітян день — 1 вересня. 
 
Також готується судовий позов щодо порушення процедур Міністерством культури України та прав громадян у процесі реалізації реформи.
 
Готуються подання на Держсекретаря МКУ та Держслужбу щодо проведення службового розслідування підстав призначення на посаду експерта Директорату МКУ пані Журової, оскільки відкритих джерелах відсутня інформація про наявний 2-річний досвід роботи на відповідних посадах, а також грубе порушення посадових обов’язків. 
Нагадаємо, що вже з 1 вересня 2019 року першокласники у мистецьких школах мають учитися за новими правилами. 
 
Міністерство досить оперативно відреагувало на пресконференцію. Буквально опісля пройшла тригодинна зустріч у МКУ за участю міністра Євгена Нищука, його заступниці Тамари Мазур, держсекретаря Ростислава Карандєєва, радника міністра Анатолія Бровія, експертів дирекорату освіти та групи опонентів реформи, до якої ввійшла і заступниця голови ЦК профспілки працівників культури Галина Гайдук.
 
Утім віри особливої словам немає, бо вже публічно перед понад двома тисячами протестувальників з усієї України під стінами відомства 6 червня і в кабінетах кулуарно обіцяли.
 
«Складний день. Проб­лему, по суті, не вирішено, але зроблено крок до діалогу і намічено план дій. Попереду багато роботи з новою владою та з новою структурою Кабміну», — підсумував Олесь Журавчак.