Із перевіреними бійцями: Андрій Шевченко представив склад збірної на відбір до Євро-2020

23.08.2019
Із перевіреними бійцями: Андрій Шевченко представив склад збірної на відбір до Євро-2020

Команда Шевченка почне збір 2 вересня. (Фото з сайта ffu.ua.)

Серпень — гаряча пора для тренерів національних збірних, які планують підготовку до вересневих матчів кваліфікації до великих турнірів та оголошують список футболістів, які у цих поєдинках зіграють.
 
 
Наставник «синьо-жовтих» Андрій Шевченко на тренувальний збір перед матчами проти Литви (кваліфікація на Євро-2020) та Нігерії (спаринг) викликав 24 гравців, ще чотири — у резерві.
 
 
Особливих несподіванок у списку немає, але відзначимо присутність динамівця Віталія Буяльського, який не грав у поєдинках проти Сербії та Люксембургу. 
 
 
Отримали виклик і флангові хавбеки Андрій Ярмоленко та Євген Коноплянка, які останнім часом не мають достатньо ігрової практики у клубах.
 
Екс­капітан «Динамо» лише минулого тижня повернувся на поле в офіційному матчі після важкої травми, а Конопа ще не вирішив питанння з працевлаштуванням у сезоні, що розпочався. Німецькому «Шальке» він не потрібний, а трансфер до турецького «Бешикташа» все ніяк не підтвердять. 
 
Але, зважаючи на попередні збори під керівництвом Шевченка, лідери збірної мають довіру тренера і тоді, коли перебувають не в найкращій формі.
 
Форвардів лише двоє — Роман Яремчук (який на старті сезону в Нiдерландах забив уже 6 м’ячів) та Жуніор Мораес, від якого у збірній чекають такої ж результативної гри, як і в «Шахтарі». Ще один нападник — динамівець Артем Бєсєдін — у резерві.
 
Після переходу у топ-чемпіонат знову звернув на себе увагу тренерського штабу Євген Шахов, який тепер гратиме за «Лечче». Поки він у резервному переліку, до матчу проти Литви (7 вересня) все ще може змінитися.
 
У матчі проти Нігерії українська збірна зіграє у білій формі.
Фото з сайта ffu.ua.
 
Не забуває Шевченко працювати і на перспективу — знову приїдуть на збори молоді Андрій Лунін, Мар’ян Швед та Микола Шапаренко. 20-річний Лунін цього літа перейшов у «Вальядолід» та розпочав сезон там як другий голкіпер, проте вже зараз багатьма експертами розглядається як заміна віковим П’ятову та Бойку в нашiй збірній.
 
Колишній гравець «Карпат» Швед, який приєднався до шотландського «Селтіка», зіграв за новий клуб поки лише один матч, але вже встиг відзначитися дебютним м’ячем. Не варто також забувати, що частину передсезонної підготовки він пропустив через травму.
 
Зовсім не має ігрової практики у першій команді «Динамо» Шапаренко, але ситуація може змінитися після того, як новим головним тренером столичного клубу став Олексій Михайличенко.
 
Зазначимо, що збори збірна України розпочне 2 вересня у Києві, 3-4 — тренуватиметься на полях із натуральним покриттям НТК імені Баннікова, а 5 вересня в Ірпені проведе тренування на полі зі штучним газоном. Це пояснюється тим, що поєдинок відбору на Євро-2020 проти Литви у Вільнюсі пройде саме на штучному «килимi». 
 
А спаринг проти Нігерії пройде 10 вересня у Дніпрі на «Дніпро Арені». Цікаво, що проти африканської команди «синьо-жовті» вперше зіграють у білій формі. 
 
«Ще до матчу з Нігерією футболка з ексклюзивного комплекту форми збірної може допомогти побороти важку хворобу 16-річному вболівальнику команди Микиті Малецькому. Щоб допомогти юнаку, білу футболку збірної розіграють на благодійному аукціоні», — заявив президент Української асоціації футболу Андрій Павелко.
 
19 серпня стартував продаж квитків на цей поєдинок (найдешевший — 80 гривень, найдорожчий — 400), частину коштів також спрямують на лікування Микити.
 
Нагадаємо також, що після чотирьох турів відбору на Євро-2020 українська збірна посідає перше місце у групі В з 10 очками. Команда Шевченка зіграла внічию з португальцями (0:0), двічі обіграла Люксембург (2:1, 1:0) та одного разу — Сербію (5:0). 

ТАБЛО

Кого виликав Шевченко:

Воротарі: Андрій П’ятов («Шахтар»), Денис Бойко («Динамо»), Андрій Лунін («Вальядолід»);
 
Захисники: Сергій Кривцов, Микола Матвієнко, Сергій Болбат (усі — «Шахтар»), Микита Бурда, Віталій Миколенко, Олександр Караваєв (усі — «Динамо»), Ігор Пластун («Гент»), Едуард Соболь («Брюгге»);
 
Півзахисники: Віктор Циганков, Віталій Буяльський, Володимир Шепелєв (усі — «Динамо»), Тарас Степаненко, Марлос (обидва — «Шахтар»), Євген Коноплянка («Шальке»), Андрій Ярмоленко («Вест Хем»), Руслан Маліновський («Аталанта»), Олександр Зінченко («Манчестер Сіті»), Роман Безус («Гент»), Мар’ян Швед («Селтік»);
Нападники: Роман Яремчук («Гент»), Жуніор Мораес («Шахтар»);
 
Резерв: Сергій Сидорчук, Микола Шапаренко, Артем Бєсєдін (усі — «Динамо»), Євген Шахов («Лечче»).