Зміни шукають тебе: Як звичайні мешканці можуть робити життя свого села чи містечка кращим

21.08.2019
Ніхто не заперечуватиме, що світ змінюють активні та небайдужі люди. Але якщо бажання зробити життя свого села чи міста є, а досвіду і знань — бракує? Саме для них ГО «Відкритий простір» ініціював проект «ДавайЗміни», який крокує містами України сьогодні й до якого можна приєднатися. 
У фокусі проекту «Давай­Зміни» — розвиток управлінських компетенцій активістів малих міст і селищ України задля подальшої реалізації проектних ініціатив і створення комфортного простору для життя громади.
 
За результатами минулого року учасники проекту «ДавайЗміни» реалізували 18 громадських проектів та десятки індивідуальних ініціатив у малих містах півдня та сходу України. Загалом у 2018 році проект охопив понад 2,5 тисячі людей у 29 населеному пункті. У цьому році проект складається iз 5 навчальних модулів: Івано-Франківськ (20-21 липня), Харків (9-11 серпня), Львів (6-8 вересня), Київ (кінець вересня) й фінальна точка маршруту «ДавайЗміни» #ДавайЗміни — Берлін у грудні. Основними спікерами програми є представники успішних українських компаній та лідери ефективних громадських ініціатив.
 
«Малі міста та селища часто лишаються ізольованими наодинці зі своїми проблемами, — каже Анастасія Ніжнік, ініціатор створення та виконавча директорка ГО «Відкритий простір» та проєкту «Давай­Зміни». — Попри це люди прагнуть розвивати свої громади. І нам з нашою командою однодумців приємно бути дотичними до створення, хай і невеликих, але важливих історій успіху та допомагати людям, які, попри всі труднощі, докладають зусиль і роблять свої міста і села кращими. Для нас надважливою є реалізація учасниками ідей для розвитку своїх громад і створення комфортного простору для життя».
 
Прикладів об’єднання соціально активних людей навколо ідеї розвитку свого міста вже є чимало. Наприклад, казкове село Бобриця на Київщині, яке прославилося на всю Україну втіленням європейської мрії. Торік Бобриця навіть започаткувала традицію власного кінофестивалю Bobritsa Film Festival, який у 2019 році вже став міжнародним. Варто згадати і Вишиванковий фестиваль в Одесі, який став можливим завдяки ініціативі звичайних людей. Цьогоріч 23-24 серпня він відбудеться вже водинадцяте. А кількість відвідувачів цього патріотичного свята вже давно перевалила за 100 тисяч і щороку зростає. 
 
На особливу увагу заслуговує й діяльність івано-франківської платформи «Тепле місто», що народилася завдяки громадській ініціативі бізнесменів, які вирішили зробити місто привабливим, цікавим як для туристів, так і для місцевих жителів. Дуже показовим є проєкт «Теплого міста» — «Промприлад.Реновації». Це приклад того, як старий побудований за радянських часів завод, який сьогодні використовує лише на 5% потужності, івано-франківські активісти-ентузіасти перетворюють на інноваційний центр на перетині освіти, мистецтва, нової економіки та урбаністики, де буде сконцентровано креативний потенціал міста. Загальний бюджет перебудови складає 25 млн доларів. Реконструкцію заплановано завершити у 2024 році. Але вже сьогодні у заводських приміщеннях працюють 16 різних бізнесових, освітніх та культурних ініціатив, зокрема художня й танцювальна студії, ресторан, коворкінг, а на даху — зона відпочинку — насипана галька та стоять шезлонги.
 
Ці приклади свідчать: понад якщо є бажання, немає нічого неможливого. Та чи ще є шанси приєднатися до проєкту «ДавайЗміни» в цьому році? «Цьогоріч ми мали можливість запросити тільки 25 учасників, а кількість заявників була понад  250, — каже Анастасія Ніжнік. — Але буває, що хтось з учасників виявляється неготовим до практичних дій у своїх громадах та припиняє участь у проєкті. Тоді ми даємо можливість включитись у програму навчання тим, хто активно допомагає в реалізації соціальних чи антикорупційних ініціатив учасників, які були відібрані на початковому етапі». Отже, стежте у соцмережах за розвитком проєкту та приєднуйтеся! Ставайте агентами змін! Більше інформації про «Відкритий простір» можна подивитись на сайті організації або сторінці у «Фейсбуці». n