Важка дорога до «Шолома»: Українські тенісисти по-різному готуються до US Open

21.08.2019
Важка дорога до «Шолома»: Українські тенісисти по-різному готуються до US Open

Сергій Стаховський програв уже в першому матчі кваліфікації. (Фото з сайта: btu.org.ua.)

Перед стартом останнього в сезоні турніру серії Великого Шолома — Відкритого чемпіонату США — топ-тенісисти перевіряють свої ігрові кондиції на хардових «мастерсах».
 
Для першої ракетки України Еліни Світоліної турніри в Торонто та Цинциннаті пройшли не надто вдало — вона двічі за тиждень програла американці Софії Кенін (6:7, 4:6 і 3:6, 6:7). На канадських кортах Еліна зупинилась у чверть фіналі, перегравши перед цим Катержину Синякову (6:3, 3:6, 6:3) та Белінду Бенчіч (6:2, 6:4), а в Цинциннаті — перемогла Елізу Мертенс (6:4, 6:1) і поступилась Кенін уже на стадії 1/8. 
 
Із перемінним успіхом виступила і 19-річна Даяна Ястремська. У Торонто вона пробилась до третього кола, здолавши «сіяну» британку Йоханну Конту (6:3, 6:2) та колишнього лідера світового рейтингу, білоруску Вікторію Азаренко (7:5, 7:5), проте кривдницею українок знову стала Софія Кенін (2:6, 2:6).
 
А на американському харді Даяна вийшла до другого раунду, де з матчболів програла росіянці Світлані Кузнецовій (6:4, 6:7, 2:6).
 
Такі результати за тиждень до старту US Open позначились і на рейтингу наших майстринь великої ракетки. Світоліна після програшів конкуренток уперше з березня підняла­ся до топ-5, а Ястремська зараз посідає найвищу у кар’єрі 32-гу сходинку табеля про ранги.
 
Леся Цуренко, яка пропустила кілька турнірів через травму, замикає топ-40. У першій сотні залишається Катерина Козлова (№75), яка на турнірі у Бронксі не пройшла далі першого кола.
 
Ті ж представниці українського тенісу, які не мають високого рейтингу, змушені грати кваліфікацію американського «шолома».
 
Ангеліна Калініна (WTA 133), яка минулого року дійшла до другого раунду основної сітки, не зуміла захистити очки, програвши вже на старті відбору. А Катаріна Завацька (WTA 127) учора ввечері грала проти ізраїльтянки Юлії Глушко.
 
Через травму пропустить «шолом» юна Марта Костюк, яка після сенсаційного третього кола на Australian Open-2018 поки не може знайти своєї гри.
«На жаль, я пошкодила спину під час виступу на World Team Tennis, тому змушена пропустити US Open цього року. Я вже почала тренуватися і більше болю не відчуваю, але в мене недостатньо часу, щоб підготуватися до турніру», — розповіла Марта.
 
Щодо чоловічої одиночної сітки, то в ній знову не буде представників української федерації. Олександр Долгополов, як відомо, відновлюється після операції і на корти у цьому сезоні вже не повернеться. Ілля Марченко цьогорічний «мейджор» пропускає, а перша ракетка країни — Сергій Стаховський — не зумів подолати перше коло кваліфікації, програвши Ніколі Куну (4:6, 4:6). n