Після запровадження ринку електроенергії вартість кіловата для промисловості стала вищою, ніж у Європі

20.08.2019
Сумні прогнози експертів, які говорили про значне підвищення вартості електроенергії після запровадження ринку в його сьогоднішньому вигляді, схоже, починають збуватися.
 
За словами керівника НЕК «Укренерго» Всеволода Ковальчука, після 1 липня тарифи для української промисловості стали на 20–25% вищими, ніж у Європі. Для населення тариф на електрику не змінився.
 
На думку Ковальчука, зростання цін на електроенергію спричинене трьома складовими: збільшенням ціни на електрику як продукт, зростанням «зеленої енергетики» і компенсацією зеленого тарифу.
 
А тому тариф можна тимчасово стримувати, обмеживши на три місяці ціни, за якими продають енергію теплові електростанції та інші учасники ринку, — наголосив Ковальчук, зазначивши, ще йдеться про варіант для короткострокового вирішення проблеми. 
 
Для вирішення проблеми на перспективу потрібно змінити діючу систему спеціальних зобов’язань на ринку, повернувши на ринок НАЕК «Енергоатом». За підрахунками Укренерго, вартість електроенергії для промисловості як товару, без урахування тарифу на передачу і розподіл, становить в середньому 1700 грн/МВт-год, а для населення — 200 грн/МВт-год.
 
Такої ж думки дотримуються і в Зекоманді. За словами представника президента України Володимира Зеленського в Кабінеті Міністрів Андрія Геруса, в країні сталося істотне підвищення цін на електроенергію і його немає сенсу заперечувати.
 
«З приводу цього ринку вже висловлювалися металурги... робили заяви представники водоканалів... Очевидно, у нас відбулося суттєве підвищення. Хто на цьому заробив? Думаю, більшість учасників ринку на цьому заробили», — сказав Герус, додавши, що для населення нібито нічого не змінилося, «але це на перший погляд».
 
«Населення споживає 25%, 75% споживають непобутові споживачі, — пояснив Герус. –Відповідно, відбудеться подорожчання товарів і послуг, відбудеться інфляція, і за це заплатить населення. Водоканали вже говорять, що з таким стрибком цін на електроенергію потрібно піднімати тарифи на холодну воду... Зрозуміло, що це потрібно пом’якшувати, це потрібно робити нормально, і ніякі компанії не повинні заробляти надприбутки».
 
Утім, діючий міністр енергетики Ігор Насалик із цими аргументами не пого­джується.
 
«Хочу спростувати інформацію, що ціна на ринку — на добу вперед або ціна на електроенергію в Україні на 20% більша, ніж в європейських країнах. Для цього варто подивитися ціни: Бурштинський острів, частина енергосистеми України, яка інтегрована в європейську енергомережу, ціни там не тільки не зросли, а й істотно знизилися», — сказав він, утім, таки запропонував запровадити зміни в механізм спеціальних зобов’язань на гуртовому ринку електричної енергії, які дозволять знизити її вартість для великих промислових споживачів. Зміни, на його думку, дозволять великим споживачам електричної енергії, зокрема металургам, феросплавникам та іншим, значно знизити ту ціну, яку вони мають сьогодні.