Дружина Гримчака: «Із мого чоловіка зробити злочинця не зможе ніхто»

16.08.2019
Дружина Гримчака: «Із мого чоловіка зробити злочинця не зможе ніхто»

Юрій Гримчак.

Колосальний резонанс викликало гучне затримання правоохоронцями заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій України Юрія Гримчака у власному будинку в середу ввечері. Урядовця узяли на гарячому — під час отримання частини хабара — 480 тисяч доларів.
 
 
Загалом Гримчак зі спільниками, за версією слідства, вимагали 1,1 мільйона «зелених»!
 
 
Однією з перших про затримання чоловіка та обшуки у будинку повідомила у соцмережах його дружина Юлія Гримчак.
 
Пізніше жінка запевнила, що з її чоловіка «зробити злочинця не зможе ніхто». А поки що вона намагається добитися побачення із затриманим. 
 
Пізніше і прес-центр СБУ, і Генпрокурор Юрій Луценко підтвердили пресі, що саме співробітники спецслужби і Національного антикорупційного бюро України викрили та затримали Гримчака і його помічника за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 ККУ.
 
Слідчими діями у даному кримінальному провадженні керують прокурори управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії ГПУ.
 
За даними слідства, затримані вимагали хабар на суму 1,1 мільйона доларів США від підприємця в обмін на «сприяння у прийнятті рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави».
 
На оприлюдненому відео оперативників СБУ видно, як iз вилученої під час обшуків білої торби дістають складені 9 пачок доларових купюр у поліетиленових пакетах.
 
За неофіційними даними, йдеться нібито про сприяння у забудові, яке через Гримчака нібито мали надати забудовникам урядовці з іншого міністерства — Мінкульту.
 
Зокрема, про будівництво «багатофункціонального комплексу громадського призначення» та кафе у Печерському районі Києва на Набережному шосе (буферна зона Печерської лаври).
 
Генпрокурор Юрій Луценко, у свою чергу, послався на негласні слідчі розшукові дії і лише повідомив у «Фейсбуцi», що Гримчак та його помічники вимагали кошти за вплив на рішення судів i чиновників Міністерства культури для прийняття замовлених рішень. Затримання відбулося під час одержання частини коштів, а саме 480 тисяч доларів.
 
Цікаво, що Гримчак свого часу був доволі наближеною до Луценка людиною, зокрема був його помічником як нардепа у 2002—2005 рр., а пізніше належав до створеної Луценком партії «Народна Самооборона». 
 
Водночас у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій України одразу поспішили відхреститися від свого затриманого керівника із заплямованою репутацією.
 
В офіційній заяві МінТОТ зазначається, що «затримання Юрія Гримчака не стосується діяльності міністерства і не пов’язане з виконанням ним посадових обов’язків як заступника міністра».
 
Підлеглі Гримчака також додають, що згаданий силовиками «помічник» не є помічником заступника міністра, бо такої посади в МінТОТ не існує.
 
Пізніше на затримання Гримчака відреагували і у Міністерстві культури. Тут прогнозовано відкинули звинувачення чи підозри щодо зловживань у питанні містобудівництва і назвали цю інформацію надуманою.
 
У Мінкульті заявили, що їхнє відомство не погоджує проекти будівництва чи реконструкції будівель в історично населених місцях, у тому числі в Києві.