Після вильоту із Суперліги власники «Динамо» відправили Олександра Хацкевича у відставку

16.08.2019
Після вильоту із Суперліги власники «Динамо» відправили Олександра Хацкевича у відставку

У жодному з двох матчів проти «Брюгге» столичні динамівці не змогли досягти переможного результату. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Третій сезон поспіль не подолавши кваліфікацію Ліги чемпіонів, футболісти «Динамо» залишили себе та своїх уболівальників без головного свята футбольної Європи, котрим по праву вважається Суперліга.
 
 
Слабкою втіхою для «біло-синіх» стане участь у груповому раунді Ліги Європи, куди після вильоту з Ліги чемпіонів динамівці потраплять без додаткових відборів.
 
 
Готувати ж команду до участі в другому за силою єврокубковому турнірі буде вже інший наставник. 
 
А Олександра Хацкевича, котрий не виконав першочергове завдання на сезон і не вивів команду до групового етапу ЛЧ-2019/2020, програвши протистояння бельгійському «Брюгге» в третьому кваліфайн-раунді, президент «Динамо» Ігор Суркіс відправив у відставку.
 
Дарма, що лише на початку літа білоруський наставник подовжив на два роки контракт iз клубом. Третього під його керівництвом прольоту «Динамо» повз Суперлігу власники столичного клубу стерпіти не змогли.
 
«Футбольний клуб «Динамо» (Київ) припинив співпрацю з головним тренером Олександром Хацкевичем. Разом із ним звільнено весь тренерський штаб першої команди. Дякуємо тренеру та його помічникам за проведену впродовж понад два роки роботу й бажаємо успіхiв у подальшій діяльності», — повідомив офіційний сайт «Динамо».
 
По суті, повторний поєдинок iз «Брюгге», в якому для початку динамівцям потрібно було відіграти фору в один м’яч, перетворився на момент істини для Олександра Хацкевича.
 
Уже на шостій хвилині, замкнувши фланговий простріл Віталія Миколенка, Віталій Буяльський урівняв шанси команд на вихід до «плей-оф» кваліфікації, проте розвинути успіх динамівці не змогли, дозволивши бельгійському віце-чемпіону забити такий важливий гостьовий гол.
 
Загалом динамівці тричі виходили вперед, але щоразу досить швидко дозволяли супернику вирівнювати рахунок у київському матчі.
 
На думку експертів, саме відсутність можливостей для постійного атакувального пресингу й не дозволила «біло-синім» досягти бажаного в принциповому поєдинку. Тричі ж пропустивши від «Брюгге» на власному полі, «біло-сині» продемонстрували свої слабкі місця.
 
«Можливо, й добре, що «Динамо» не потрапило до групового раунду Ліги чемпіонів, адже з такою грою їм там було б дуже тяжко», — зазначив колишній наставник вітчизняного флагмана Йожеф Сабо.
 
При цьому знаний фахівець наголосив, що не варто всіх собак за провал у Суперлізі спускати на Хацкевича. Хоча й слід визнати, що за період перебування білоруса на тренерському містку чітко сформованого ігрового стилю в «Динамо» так і не з’явилося.
 
Водночас частина голів у матчі з «Брюгге» київська команда пропустила після індивідуальних помилок своїх виконавців, які, до слова, лише нещодавно одягли форму динамівського клубу. Тож низька якість роботи селекційної служби «біло-синіх» також може бути однією з вагомих причин клубних невдач у Суперлізі.
 
В останні роки в «Динамо» спостерігалася неймовірна «текучка» кадрів, через що Хацкевичу так і не вдалося сформувати основне ядро команди.
 
У будь-якому разі існуючі проблеми виправлятиме його наступник. Попри те, що в колі фанатів «біло-синіх» найбільшою популярністю користується ідея запрошення до клубу тренера без динамівського минулого (найбільшою підтримкою користуються кандидатури екс-наставника луганської «Зорі» Юрія Вернидуба або ж якось умовного тренера-легіонера), існує велика ймовірність, що Ігор Суркіс віддасть перевагу наставнику з «динамівським серцем».
 
Як повідомляли джерела, наближені до динамівської прес-служби, на пост головного тренера керівництвом клубу розглядалися персони Олександра Заварова, Юрія Калитвинцева та спортивного директора «Динамо» Олексія Михайличенка. І   саме останній має стати наступником Хацкевича.
 
Олексій Михайличенко вже очолював «Динамо», коли в період 2002—2004 років двічі вигравав iз командою національний чемпіонат. Ну а посаду головного тренера він втратив після поразки турецькому «Трабзонспору» в кваліфікації Ліги чемпіонів. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Третій кваліфікаційний раунд. Матч-відповідь. «Динамо» (Україна) — «Брюгге» (Бельгія) — 3:3 (Буяльський, 6; Шепелєв, 50; Мехеле, 90+3 (у свої ворота) — Делі, 38; Вормер, 88; Опенда, 90+5; вилучення: Бурда, 82 — Тау, 84). Перша гра — 0:1.