Сміття, пестициди та інфекції: на п’ятьох популярних пляжах Одеси вода не відповідає нормам

14.08.2019
Після серії затяжних дощів iз градом значна частина курортної зони відпочинку в Одеській області виявилася непридатною для відпочинку людей.
 
Екологи б’ють на сполох: на Одещині прорвало відразу кілька каналізаційних колекторів. Тому з потоками дощової води у Чорне море полилося сміття, пестициди та небезпечні для здоров’я інфекції.
 
Державна інспекція кримсько-чорноморського округу опублікувала дані про те, що у водах Чорного моря в Одесі та області значно перевищено показник вмісту азоту.
 
А зроблений під час недавнього шторму відеозапис на пляжі «Аркадія» красномовно зафіксував, як б’ють у морі неподалік від пляжу «підземні гейзери» — це лопнули іржаві труби каналізації, і всі нечистоти й бруд розповзлися на кілька кілометрів уздовж моря.
 
Невтішні також висновки фахівців Одеського обласного лабораторного Центру МОЗ України: якість води на популярних пляжах «Аркадія», «Отрада», «Лузанівка», «Крижанівка», а також на станціях Великого фонтану не відповідають вимогам санітарно-гігієнічних норм, купатися там небезпечно для здоров’я.
 
Утім щодня на цих пляжах відпочивають та купаються кілька десятків тисяч людей, і лише одиниці розсудливо залишаються засмагати на березі:
 
— Ми не ризикуємо купатися у морі, адже навіть на березі відчувається жахливий сморід, — каже туристка Наталя Полуніна. — Нас навіть одесити попереджали, щоб не йшли купатися. Хоча бажаючих пірнути у Чорне море — більш ніж достатньо.
 
— Тут запах громадського туалету, — дивується одна з туристок на одеському пляжі «Аркадія», яка вирішила не називатися. — Ми вибрали для купання місце, де трохи менше людей i багато водоростей, хоч якась гарантія, що частину сміття «відфільтрували».
 
«Не відповідають гігієнічним вимогам за санітарно-мікробіологічними показниками проби морської води, відібрані 06.08.2019 р. на пляжах 10, 13, 16 станцій Великого Фонтану, «Аркадія» і «Відрада», — такий висновок МОЗівського лабораторного центру.
 
Залежно від погоди, Чорне море може очиститься природним шляхом лише у термін від трьох днів до двох тижнів. Якщо не буде природних рецидивів, що малоймовірно.
 
— Люди купаються у фекальних водах, а чиновники байдуже ставляться до проблеми, — обурюється народний еколог Владислав Балинський. — Страшно навіть собі уявити, скільки людей потім розвезе заразу по всій Україні, це загрожує нашій країні розвитком епідемій у подальшому. У брудній воді на пляжах в Одесі повно як умовно патогенних, так і вельми небезпечних мікроорганізмів.
Аварійний стан системи водовідведення Одеси призвів до забруднення прибережної смуги уздовж Південного та села Нова Дофінівка.
 
Фахівці одеського обласного лабораторного центру МОЗ України залишилися незадоволені якістю води у Чорному морі в зонах рекреації морського водокористування на пляжах міста Білгород-Дністровського, Татарбунарського, Овідіопольського, Лиманського районів. Порушення є як за санітарно-мікробіологічними, так i за хімічними показниками. Звернення екологів і фахівців МОЗ України до органів місцевого самоврядування і представників бізнесу Одеси залишилося без відповіді.
 
Люди самостійно інформують одне одного через соціальні мережі попередженнями, фотографіями чорних від нечистот пляжів і розповідями про те, що під час грози на пляжі «Аркадія» з-під землі б’ють «дивні фонтани» з брудною водою, що йде просто в Чорне море.