Керченський міст спровокував масовий мор медуз в Азовському та Чорному морях

14.08.2019
Після сильного шторму на Херсонщині, коли хвилі в Азовському та Чорному морях сягали рекордних трьох метрів, тонни мертвих медуз викинуло на берег.
 
 
Прибирати загиблих морських мешканців з прибережної зони Азовського моря у Херсонській області довелося за допомогою екскаваторів.
 
 
Туристи були шоковані виглядом «ворухливого желе», на яке перетворилося влітку цього року Азовське море. У соціальних мережах розгорілася неабияка дискусія на тему того, що спровокувало екологічну катастрофу на Херсонщині.
 
— Такого на півдні України ніколи не було, — стверджує Богдана Чернявська, яка регулярно приїжджає на відпочинок до Генічеська. — Причиною всього цього є будівництво Керченського моста, небезпечні викиди та глобальне потепління.
 
Масовий мор медуз зафіксували як у Чорному, так і в Азовському морях на півдні України: постраждали туристи Кирилівки, а також селища Щолкіне у Криму.
 
Найбільш моторошно це виглядає на території Арабатської стрілки Генічеського району, що на Херсонщині.
 
У селі Щасливцеве голова місцевої сільради був змушений організувати прибиральні роботи на узбережжі, де відпочивають люди. Працівники КП «Комунсервіс» разом з КП «Макс-Інвест» Щасливцівської сільської ради кілька днів збирали медуз уздовж берега центрального пляжу за допомогою будівельної техніки.
 
Народні умільці як можуть захищають літні табори на Азовському морі, де відпочивають діти, від навали медуз. Наприклад, у селищі Лазурне, що на Херсонщині, на дитячому пляжі з’явилася 200-метрова огорожа, що дозволяє уникнути зустрічі з медузами та їхнiх укусів.
 
Сітка із пластику має досить великі отвори та не вплине на екосистему Чорного моря, зате надійно захистить дітей від неприємної зустрічі з цими мешканцями глибин.
 
Песимістичні прогнози екологів про те, що будівництво Керченського моста обернеться загибеллю морських мешканців, почали збуватися.
 
— На початку літа 2019 року на Херсонщину обрушилася аномальна спека, через значне випаровування солоність води в Азовському морі значно підвищилася, — розповів заступник начальника наукового відділу Приазовського національного природного парку Олександр Антоновський. — Медузи зайшли в Азовське море через Керченську протоку. Особливо багато їх було у Генічеську, Приморську, Кирилівці, в районі острова Бірючий та на Федотовій косі. У води Азова зайшло кілька видів медуз: корнероти, аурелія та блакфордія. Для навколишнього середовища вони нешкідливі, але людям відпочинок зіпсували.
 
Екологи та наукові співробітники говорять, що, як тільки солоність Азовського моря знизиться, медузи підуть геть. 

ДО РЕЧІ

На думку експредставника президента України в АР Крим Бориса Бабина, Керченський міст є частиною військової інфраструктури російських окупантів.
 
Головною шкодою від Керченського шляхопроводу стало обмеження судноплавства: влада країни-агресора контролює всі кораблі, що проходять під мостом, що є незаконним та створює величезні затримки, тим самим завдаючи величезної матеріальної та екологічної шкоди Україні та іншим країнам.