Не допустіть ганьби: офіцери-ветерани закликали Зеленського не скасовувати військовий парад до Дня Незалежності України

13.08.2019
Не допустіть ганьби: офіцери-ветерани закликали Зеленського не скасовувати військовий парад до Дня Незалежності України

Парад 24 серпня 2018 року. Аж дух захоплює!

Пане Зеленський!
 
В усьому світі військові паради означають вшанування захисників Вітчизни, героїв, які віддали життя за неї, підіймають дух народу у боротьбі проти агресора, демонструють воєнну міць країни.
 
Навіть у СРСР 7 листопада 1941 року, коли німецькі війська були під стінами Москви, відбувся парад на Красній площі і наступ ворога був зупинений.
 
В умовах новітнього нападу на Україну її споконвічного ворога — імперської Росії — військовий парад має особливе значення:
 
• по-перше, він вшановує захисників Української Держави і героїв, які полягли у боях iз московським окупантом на Донбасі;
• по-друге, він демонструє міць Української армії і незламний дух її воїнів;
• по-третє, він підіймає дух народу і мобілізує його для перемоги над ворогом.
 
Особливе значення має участь у параді країн-партнерів з ЄС і НАТО, яка символізує єдність і консолідацію сил антипутінської міжнародної коаліції.
 
У цьому році світ бачив військові паради у США до Дня незалежності, у Франції на честь національного свята — взяття Бастилії — за участі військових iз 10 країн світу та окремих європейських лідерів, які є нашими союзниками у боротьбі проти російського агресора.
 
Скасування військового параду більшістю суспільства розцінюється, як зрада національних інтересів, зневага до жертв агресора, образа і приниження воїнів-фронтовиків, усіх українців і країн, які підтримують Україну у війні з фашистською Росією, як сигнал Кремлю про відхід нової влади від євроатлантичної інтеграції і капітуляцію. Такі дії є неприпустимими для верховного головнокомандувача, особливо в час війни.
 
У травні 2015 року добровольцем пішов на війну українець Василь Сліпак, 20 грудня 1974 року народження, всесвітньо відомий український оперний співак, соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник Революції  гідності та бойових дій на сході України (позивний «Міф»). Загинув у бою від кулі снайпера у 41 рік. Герой Ураїни, кавалер орденів за «Мужність» І ст. і «Золота Зірка». А міг стати нашим — українським Президентом. На відміну від тебе і твого «95-го кварталу» від війни «не косив», за спідницю матері і дружини не ховався...
 
Ми, українські офіцери-ветерани, які ще за часів Радянського Союзу стояли бiля витоків створення Спілки офіцерів України, підтримуємо вимогу військових і суспільства в цілому про обов’язкове проведення військового параду в День 28-ї річниці Незалежності України на Хрещатику — центральній вулиці столиці України — із залученням усіх родів військ і військової техніки, обов’язковим запрошенням військових делегацій країн-партнерів ЄС, НАТО і дружніх країн.
 
Закликаємо не допустити національної зради, образи українського народу, його захисників і ганьби перед світом.
 
Час ще є, щоб організувати проведення військового параду. Було б лише ваше бажання, пане Зеленський.
Слава Українi! Честь маємо! 
Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО,
Герой України, почесний голова Спілки офіцерів України, народний депутат України IІ-VІ скликань, генерал-лейтенант
Петро КОСТЮК,
голова Львівської обласної організації СОУ, полковник
Євген ЛУПАКОВ,
почесний голова СОУ, народний депутат України II-го скликання, капітан 1-го рангу
Микола СЕЛЮК,
полковник