Фестиваль LvivMozArt: 25 подій за 9 днів

13.08.2019
Фестиваль LvivMozArt: 25 подій за 9 днів

Оперний гала-концерт. Пумеза Мацікіза та Оксана Линів. (Фото LvivMozArt.)

Упродовж 9 днів третьо­го сезону LvivMozArt відбулося понад 25 проектів: масштабні концертні постановки, вечори камерного формату, перформанси, презентації та речиталі, науковий симпозіум.
 
 
А виставка у Палаці Потоцьких «Династія Моцартів», створена спільно з фундацією Моцартеум (Зальцбург, Австрія) у рамках цього міжнародного фестивалю класичної музики, триватиме до кінця серпня.
 
 
Частина знакових фестивальних подій відбулася за підтримки Міністерства Європи, інтеграції та закордонних справ Австрії, Бундесканцелярії цієї країни, Австрійського бюро кооперації у Львові, Українського інституту та Посольства Республіки Австрія в Україні у межах двостороннього Культурного року Австрія-Україна 2019. 
 
«Це історія про зірок: коли одна зірка Оксана Линів запалила зірку Львова на карті МоцАрту світу; запалює нові зірки і дарує нам радість», — лаконічно сказав на концерті-закритті Андрій Садовий, мер міста, яке три роки поспіль влітку масовано нагадує про те, що тут із 1808 по 1838 рік жив і творив молодший син віртуоза Вольф­ганга Амадея Моцарта — Франц Ксавер. Він, через дві сотні літ після життя на Галичині, став патроном LvivMozArt і привів у 2019-му українське місто Лева до об’єднання тепер уже 11 країн, якими пролягає культурний маршрут «Європейські стежки Моцарта». 
 
Концерт «Пам’яті Йозефа Рота» відбувся у Бродах.
 
LvivMozArt зініціювала і заснувала уродженка міста Броди Львівської області Оксана Линів — нині головна диригентка Опери та Філармонійного оркестру австрійського Ґраца.
 
Талановита і цілеспрямована 41-літня арт-директорка фестивалю є також засновницею, диригенткою та художньою керівницею Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU, який об’єднує музикантів 12-22 років із багатьох міст: Львова, Києва, Донецька, Тернополя та інших.
 
Одна з найяскравіших представниць жінок-диригентів на світовій сцені — лауреатка престижної міжнародної нагороди Trebbia International Awards у номінації «Мистецька діяльність», нагороджена титулом «Зірка року 2015» у номінації «Класика» та призом Мюнхенського оперного фестивалю 2015 року. 
 
Проектами фестивалю LvivMozArt, як і всією музичною діяльністю, Оксана Линів створює Україні імідж конкурентоздатного європейського культурного центру, куди сходяться творчі дороги виконавців із різних не лише країн, а й континентів.
 
Цьогоріч на концертних майданчиках виступали, зокрема, відомі і закордонним поціновувачам класики українські солісти: сопрано Сусанна Чахоян, бас Сергій Магера, мецо-сопрано Ірина Житинська, тенор Олександр Шульц, піаністка Катерина Тітова, скрипалі Андрій Мурза та Валерій Соколов. Чарувала південно-африканська оперна співачка Пумеза Мацікіза, яку за особливий тембр голосу порівнюють із Марією Каллас. 
 
У рамках фестивалю вперше в Украіїні була нагода почути світового короля клезмеру — Гіору Фейдмана, одного з авторів музики для оскароносного фільма «Список Шиндлера», віртуоза, що поєднав у своєму авторському стилі джаз, класику та єврейські мотиви. Серед оркестрів варто виокремити Баварський молодіжний BLJO . Його 110 юних музикантів запам’яталися гостям Львівської опери бездоганним виконанням симфонічної поеми Ріхарда Штрауса «Так казав Заратустра» під керівництвом швейцарського диригента Ніколаса Рауса.
 
Перфоманс «Одного разу у місті» у рамках музичного фесту 
— спосіб привернути увагу до тварин, які живуть поруч, від 
режисерки Христі Лу-Лу (Україна) та художника Nurcan 
Сevik (Туреччина).
 
Першим концертом третього сезону LvivMozArt, який цього року наскрізною темою визначив поєднання «Музика і література», став проект «Пам’яті Йозефа Рота» у місті Броди біля зруйнованої у роки Другої світової однієї з найбільших у Східній Європі синагоги.
 
Ним ушановали відомого німецькомовного письменника, який там народився, а потім став частиною української, німецької та австрійської культур. Сцену, яка умістила понад 200 виконавців, розробляли більше шести місяців.
 
Видовищне й щемливе музичне дійство нагадало про важливість й актуальність перестороги «Ніколи знову!» Його кульмінацією стало виконання масштабної Третьої симфонії Kaddish видатного американського композитора, диригента та гуманіста Леонарда Бернстайна, сина єврейських емігрантів, які походили з Рівненщини.
 
Пробирав речиталь Сунні Мелез — швейцарської сценаристки, актриси кіно і театру угорського похо­дження. Супроводжували солістів Академічний симфонічний оркестр INSO-Lviv та Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик».
 
Масштабний LvivMozArt — це уже одна з візитних карток висококультурної України, яка пам’ятає своїх достойників, коли б і скільки вони не жили тут. А ще промоутер нашої країни у світі, бо про фестиваль активно пишуть зарубіжні ЗМІ. Коловорот музики у Львові даватиме відлуння повсюди, де потім виступатимуть учасники міжнародного LvivMozArt, яким диригує Оксана Линів.