«Кріпосна» приворожила: український серіал б’є рекорди в Польщі

13.08.2019
Український серіал «Кріпосна» став хітом за кількістю переглядів у Польщі, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Якщо за перший тиждень показу аудиторія стрічки становила 1,23 мільйона глядачів, то за другий тиждень кількість прихильників серіалу збільшилась до 1,79 мільйона і продовжує зростати.
 
Як зазначило польське Radio Zet, голова польського суспільного гіганта TVP Яцек Курський із цього приводу написав у «Твіттері»: «Досягли 3 мільйонів! Це рекордна аудиторія 27-го епізоду. І вона зростає. Це вже явище!».
 
Чому доля української кріпачки Катерини так вразила польську телеаудиторію? Часопис Dziennik Zachodni, зокрема, пише, що донедавна полякам пропонувалися костюмовані мелодрами переважно турецького виробництва.
 
«Вперше на наших екранах з’явився серіал, дія якого відбувається у наших географічних широтах, — пише видання. — Середина ХІХ століття, коли розгортаються події «Кріпосної», — це час, коли Чернігів і Варшава, Люблін і Соснівець були частиною однієї країни та функціонували в однакових суспільно-політичних умовах».
 
Пише про успіх українського серіалу й одна з провідних польських газет «Газета Виборча». У своїй статті це поважне видання відзначає «вражаючі» костюми і «мальовничі локації», побачивши які, «багато глядачів захочуть відвідати Україну», а також «прекрасний» акторський склад.
 
Крім того, веде далі «Газета...», перевагою «Кріпосної» є й те, що «творці звертають увагу на неприємні сторінки української історії, з якою поляки мали чимало спільного». 
 
Варто додати, що, окрім Польщі, права на показ української мелодрами придбали Литва, Чорногорія, Сербія, Боснія та Герцеговина, Македонія, Словенія та Хорватія.
 
Нагадаємо, в самій Україні серіал неодноразово критикували за те, що події про життя українців у XIX столітті знято… російською мовою.
 
А отже, основний приціл його творці робили на російську аудиторію. І в Росії в лютому цього року стрічка «йшла в ногу» з українським показом.