Золоті якість та клас: головні підсумки для України домашнього ЧЄ-2019 з водних видів спорту

13.08.2019
Золоті якість та клас: головні підсумки для України домашнього ЧЄ-2019 з водних видів спорту

Пропустивши через травму ліцензійний ЧС, узяти свою олімпійську перепустку до Токіо Софія Лискун змогла на домашньому ЧЄ, тріумфувавши на вишці.

Своїми стрибками він зачарував глядачів на «акватичному» ЧС-2019 у корейському Кванджу, змусивши говорити про себе, як про одного з найперспективніших стрибунів у воду в світі.
 
 
А свою дерев’яну відзнаку планетарного штибу за четверте місце в індивідуалі на вишці 13-річний Олексій Середа дуже швидко трансформував на «золото» чемпіонату Європи, котрий упродовж минулого тижня проходив у київському Палаці водних видів «Ліко».
 
У свої 13 років і 7 місяців Олексій Середа став наймолодшим 
чемпіоном Європи зі стрибків у воду.
 
Перемога юного таланта стала мажорним акордом усього виступу української збірної на домашньому ЧЄ, де в медальному заліку з трьома золотими, трьома срібними та однією бронзовою нагородами «синьо-жовті» посіли друге місце. Найбільшу ж кількість відзнак зібрали росіяни: шість золотих, дві срібні та чотири бронзові.
 
А сам Середа завдяки своєму тріумфу на вишці, де він майже на 14 балів випередив свого головного переслідувача з Франції Бенжаміна Ауфре,  став наймолодшим в історії чемпіоном континенту, побивши таким чином рекорд британця Томаса Дейлі.
 
Залишившись без нагород у командному турнірі, Колодій, 
Середа, Лискун та Кесар піднялися на континентальний п’єдестал 
в інших змагальних дисциплінах.
 
«Уперше зі старшими мені випало змагатися на чемпіонаті світу в Кванджу, але жодним чином це не вплинуло на мою підготовку до чемпіонату Європи і на мій виступ. Я просто намагаюся робити свою роботу якомога краще й не дуже хвилюватися за результат. Тренер каже, що потрібно «брати» суддів якістю та класом виконання стрибків», — пояснив Олексій Середа.
 
Іще одного разу Середа піднявся на європейський п’єдестал за «сріблом», котре він здобув на вишці в парі з 17-річним Олегом Сербіним. Також на континентальну медаль Олексій міг розраховувати й у баталіях змішаних дуетів, проте перед стартом змагань у тренерському штабі вирішили не ризикувати здоров’ям новоспеченої чемпіонки Європи в індивідуальних стрибках з платформи Софії Лискун, котра ще не до кінця залікувала свою травму, через яку вона пропустила ліцензійну світову першість. Водночас олімпійську ліцензію до Токіо-2020 Софія отримала завдяки своїй перемозі на домашньому ЧЄ. Таку ж перепустку на майбутні Літні ігри, здобуту ще в Кванджу, має у своєму активі й Середа.
 
Вікторія Кесар та Станіслав Олефірчик першими 
виграли для збірної України «золото» домашнього ЧЄ.
 
Після світової першості можливість у спокійному режимі готуватися до олімпійського сезону отримали й володарі ліцензій Вікторія Кесар та Олег Колодій. І хоча обоє на своєму профільному снаряді – 3-метровому трапліні – домашній ЧЄ завершили поза межами п’єдесталу, узагалі без нагород вони все ж не залишилися.
 
На київському ЧЄ-2019 титулований німець 
Патрік Хаусдінг додав до своєї потужної медальної 
колекції два «золота».
 
Так, Кесар у парі зі Станіславом Олефірчиком стали першими в змаганнях змішаних пар на «трьох метрах». А Колодій у протистоянні з легендарним німцем Патріком Хаусдінгом узяв «срібло» на «метрі». Також виграшем «срібла» завершився й виступ на метровому трампліні досвідченої Олени Федорової.
 
«Враження – грандіозні. Уболівальники – просто супер», — відзначила спортсменка.
 
Що ж до бронзової нагороди континентального зразка, то її до синьо-жовтої скарбнички поклали Вікторія Кесар та Анна Письменська, котрі змагалися в синхронних стрибках із триметрового трампліна.